Flått og borrelia

SALVE: Sårsalve med antibiotika kan redusere risikoen for smitte etter flåttbitt.

Fakta: Flått
Skogflått (Ixodes ricinus) er en midd som suger blod av fugl og pattedyr.

Flåtten har åtte bein og ikke noe tydelig skille mellom hode, bryst og bakkropp. Voksne hanner er 2 mm lange og gråsvarte. Hunnene er litt over 2 mm med svart hode/bein og brunrød bakkropp. Fullsugd av blod kan hunnen bli inntil 1,5 cm. Bakkroppen vil da få en gråblå farge.

Flåtten er vanlig langs kysten av Norge opp til Helgeland. Aller vanligst er den på Sørlandet. I Norge er den som hovedregel i aktivitet fra april til november.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Flått og borrelia

Borreliose er en sykdom forårsaket av bakterien Borrelia.

Borreliose, også kjent som flåttsykdom og lyme-sykdom, kan gi sykdommer i hud, nervesystemet, ledd og hjerte.

Hvordan får man denne sykdommen?

Borrelia er en bakterie som ganske ofte finnes i skogflått, en middart som vi har rundt hele kysten vår opp mot Nordland fylke. Skogflått har flere navn, blant andre skaumann, skaubjørn og hantikk.

Det varierer mellom de forskjellige landsdeler hvor stor andel av flåttbestanden som har bakterien. Det varierer fra opptil 40-50 prosent i områder rundt Oslofjorden, til en sjeldenhet i andre landsdeler.

Flåtten er blodsugende og går på flere vanlige dyreslag og mennesker. Hvis flåtten er smittet av bakterien, kan den overføre bakterien til dyr eller menneske som den biter seg fast i for å suge blod.

Hvordan merker jeg at jeg er smittet?

Det vanligste er et rødt utslett, ofte som en rund ring med lysere midtparti rundt flåttens bittsted. Det kommer noen dager, av og til uker, etter at man hadde flåtten på seg.

Utslettet brer seg utover og kan ligne litt på «ringorm» - det vil si et sopputslett. Utslettet forsvinner etter noen uker. Vanligvis klør det ikke.

Risiko for overføring av Borrelia-bakterien, og dermed få sykdommen, er størst hvis flåtten har sittet på huden over 24 timer. Det gjelder derfor å få den bort så snart som mulig.

Hvordan skal jeg fjerne flåtten?

Det greieste er å vri den løs. Det finnes et lite instrument, kalt flåttfjerner, å få kjøpt på apoteket. Det er en slags pinsett som gir godt tak i flåtten, og gjør fjernelsen lettere.

Det er ikke så farlig om litt av munnpartiet på flåtten skulle bli sittende fast. Det løsner og avstøtes i løpet av noen dager.

Jeg har hørt at det er lurt å bruke margarin eller annet fett for å bedøve flåtten?

Det anbefales ikke. Det forsinker fjernelsen, og har ingen sikre fordeler.

Det samme gjelder sprit, munnvann og andre gamle husråd.

Hva slags sykdommer kan en få av Borrelia-bakterien?

Vanligst er leddbetennelse, lammelse av ansiktsnerven, lette tilfeller av hjernehinnebetennelse og forskjellige utslett som kan ha langtrukkent forløp over flere måneder.

Disse sykdommene kan forekomme enkeltvis eller sammen. Leddbetennelsen opptrer gjerne bare i noen få ledd. Ganske vanlig i kneleddet. Symptomer fra nervesystemet kan vare mange uker om en ikke får behandling. Mere kronisk sykdom kan forekomme. Der er det så mye forskjellig at det ikke nytter å nevne alt. En sjelden gang kan Borrelia gi rytmeforstyrrelser i hjertet.

Alle disse sykdommene kan utvikle seg fra uker til mange måneder, ja opptil flere år etter smitte.

Hvordan behandles sykdommen?

Hovedmiddelet er vanligvis Penicillin. Er sykdommen i et tidlig stadium brukes tabletter, vanligvis ti dager, noen ganger lengre.

For den som er allergisk overfor penicillin finnes andre antibiotika.

Ved sykdom i nervesystemet eller alvorlig leddsykdom blir det gjerne sykehusbehandling med antibiotika tilført i sprøyter (intravenøst).

Skal en ha antibiotika etter flåttbitt for å forebygge?

Vi behandler ikke hvis det bare dreier seg om et flåttbitt uten tegn til sykdom. Ett unntak kan være gravide, spesielt hvis flåtten har sittet over et døgn, og en har oppholdt seg i et område hvor det er vanlig med Borreliasykdom etter flåttbitt.

Det er mulig antibiotikainnholdig sårsalve som for eksempel Bacimycin reduserer risikoen for smitte, og noen (blant annet Folkehelseinstituttet) anbefaler å smøre slik salve på bittstedet de første dagene.

Hvor farlig er flåttbitt for gravide?

Flåttbittet er i seg selv ufarlig, men Borreliabakterien har i sjeldne tilfeller gitt fosterskade. Derfor er vi nøye med behandling av påvist Borreliasykdom hos gravide.

Grunn til å fremkalle abort er det ikke.

Et alminnelig råd til slutt?

Rådet til alle er å søke lege ved mistenkt Borreliasykdom.

En blodprøve kan hjelpe til å avklare saken. Du trenger ikke blodprøve for flåttbitt uten symptomer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer   

 
-1 # Ingrid N. Bolkan 09-02-2006 22:31
Jeg har nylig fått påvist borrelia for andre gang. Ble veldig overrasket over at det er kommet tilbake. Er det flere der ute som har fått dette påvist flere ganger?? Og er dere bitt hver gang av en ny flått? Mvh. Ingrid
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # stig rune lofnes 12-02-2006 13:56
dersom man ved en blodprøve kan påvise borreliasmitte, vet en hvilke sykdommer en evt. kan få? hvilke medikamenter kan en i såfall bli behandlet med?srl
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
+1 # Tone 15-03-2006 17:54
Hei! Jeg har også fått infeksjon med påfølgende ansiktslammelse to ganger. Har også vært plaget med vonde knær (ledd) i perioden mellom lammelsene. Vi lurer bl.a på om det er samme infeksjon som blomstrer opp igjen. Det er mye flått i vårt nærområde. Vi behandler hud, katt og hest regelmessig for å minke infeksjonsfaren !!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 12-05-2006 23:09
Kanskje tilbakevendinge n av symptomene er et tegn på at norske leger (ink rådene gitt her) er for slappe? Alt jeg har funnet av ikke-norske spesialistuttal elser på nettet tyder på det. Da ville det være samme borreliaen som ligger i dvale og blusser opp en gang iblant mens den gradvis utvikler seg og gjør mer og mer skade på kroppen. Se bl.a. http://www.ilads.org/burrascano_1102.htm#top
http://www.mosken.com/borrelia.html
Norske leger er vel mer bekymret for å overbehandle enn å underbehandle – selv om underbehandling i noen tilfeller kan være mer farlig!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 07-06-2006 21:09
Hei!
Norske leger kan skremmende lite om borrelia. Har en mor som utviklet borrelia for 2 år siden, og vi måtte omtrent slåss med legene for å ta den avgjørende prøven. For i dette tilfellet vistes det ikke noe med vanlig blodprøve, men det måtte tas en ryggmargsprøve. Moren min er desverre ikke frisk den dag i dag. Og i den akuttefasen holdt hun på å bli lagt inn på psykiatrisk, fordi de mente hun var kraftig psykisk syk. De satt henne tilogmed på antidepressiva medisiner selvom vi nektet det. Er det noen som vet hvor vi kan få hjelp av noen med kompetanse på dette området, slik at vi kan få henne friskest mulig? For vi har ikke funnet noen med tilfredsstillen de kompetanse enda!!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 30-07-2006 14:25
Hvor lang tid tar det fra bitt til lammelse.
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 29-11-2006 19:00
En i vår familie fikk påvist borrelia for tre år siden. Han hadde da vært syk i lang tid på forhånd, og sykdommen har utviklet seg drastisk de siste årene. Nå bor han på sykehjem tross sine noen og 50 år, og symptomene han har kan med letthet forveksles med en blanding av MS og alzeimers. Mannen er veldig dårlig.. Det er fælt å tenke på at dersom de hadde testet ham for borrelia mye tidligere er det ikke sikkert han hadde vært så hardt rammet.
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 14-03-2007 20:35
Etter en tur til Kirgisistan i 2005 ble jeg syk (om det har noe med turen å gjøre vet jeg ikke). begynnelsen trodde jeg det bare var en langvarig forkjølelse, men etter 2 måneder gikk jeg til legen med mine plager. Det dreide seg da om vanlige fokjølelses lignende plager. Etterhvert utviklet det seg til en lungebetennelse (chlamydia), som ble bekjempet med antibiotika, men de opprinnelige plagene fortsatte. Ar hele tiden vært yrkesaktiv og med noen få unntak vært på jobben, men almentilstanden er redusert med ca 30%. Totalt fikk jeg av legen min 10 antibiotika kurer i 2006 (inkl den for borelia under) og er allerede oppe i 3 i 2007. Legen virket etterhvert irritiert på meg når jeg oppsøkte han. PÅ en Mr fikk jeg påvist nesepolypper, og ble operert for dette i August 2006. Men plagene fortsatte, selvom nesa nå er åpen. En dag fikk jeg kraftig krampe (eller lammelse) i høyre del av asiktet, og kontaktet igjen lege, som for sikkerhetskyld tok en borelia test. Denne var positiv, og jeg fikk en kur mot dette, men plagene mine fortsatte, og til tider fikk jeg krampene tilbake. ØNH legen min har satt et dren i begge ørene mine, og det dannes hele tiden ett tykt flytende (som prim) som tetter drenene. Etter at drenet ble satt inn hat jeg hatt ansikts kramper flere ganger og i akutte situasjoner oppsøkt legevakt for hjelp (smertene er uutholdelige og ingen vanlige medisiner hjelper). Etter at jeg byttet fastlege (fordi jeg følte jeg ikke ble tatt alvorlig) ble det tatt en ny borelia prøve som også var positiv (ett halvt år etter den første). Har nettop tatt en ny prøve som var negativ, men fortsatt er symptomene der. I tillegg har blodprøver påvist chlamydialungeb etennelse, mykoplasma og kikhoste, men dette skal nå være kurert. Likevel så er plagene der stadig. smerter i øret (varierer fra høyre til venstre), nummen tunge, mat smaker lite, kraftig harking og vanskelig for å få riktig sirkulasjon på luft. Avogtil kraftige anfall, hvor jeg klør i hele ganen og opp i bihuler og inni ørene. På en prøve hos lungelege ble det også påvist astma, men bruker ikke astma medisiner i dag. Har gjentatte ganer opplyst for legen min at jeg har vært i Kirgisistan, men dette har ikke gått inn før for en uke siden. Da påsto han at han ikke hadde hørt det før. Dette begynner nå å gå kraftig ut over psyken og jeg er av og til så desperat at jeg kan finne på å stikke en strikkepinne eller annet gjennom tromme hinnna for å få hjelp.....
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 26-04-2007 10:43
kan våre husdyr få borelia?
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 03-05-2007 16:43
ja, husdyr kan også få det. Fôrhesten min har hatt borellia. Er noen år siden nå, men hun er blitt veldig stiv. Tror det gikk på nervene i ryggen hennes. Noen som har tenkt på å bruke urter til dette?
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 16-06-2007 21:00
jeg har fått bitt og ringen er som en en kroning hva bør jeg gjør.
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 05-10-2007 11:25
Du som har blitt bitt og fått den røde ringen må komme deg til legen for å få behandling. Jeg har en datter på 8 år. Hun ble bitt for over 3 år siden og fikk store utslag i lymfer og nesten hele ansiktet hennes ble dekket av den rød ringen. Nå i flere år har hun leddgiktsplager , så ille at hun må bæres om morningene for det er for vondt å gå. Hun går også med streptokokker i kroppen som blir behandlet med antibiotikakure r, gang på gang. Nå skal det avgjøres om hun skal ta en ryggmargsprøve. Det er vel spinalvæske de tar ut?. Er det en smertefull prøve,og hvordan bedøvelse bør jeg kreve for hennes skyld??? Hilsen rådløs mamma
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 05-11-2007 18:04
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 09-09-2008 02:53
Henviser til Ilads, International Lyme and Associated Disease Society, elle Wikipedias http:// www.tiquatac.org (på fransk desverre). Jeg ble diagnosert Lyme-positiv i dag - fordi jeg var informert og ba om testen, og le testet. På grunn av symptomer, og at jeg har vært i områder med mye Flått i Norge og USA. Jeg har stiv nakke, hodepine, vonde ledd og tenker ikke klart. Testen ble gjort i dag tidlig, legen fra laboratoriet ringte i ettermiddag, behandlingen starter i morgen, så snart som mulig. Behandlingen er antibiotika, fra en måned til for eksempel 4 år. Kuren kan ikke avsluttes før symptomene er borte, om mulig. Lyme kan bli veldig komplisert, og kronisk. (Jeg bor i Paris, og har bodd her i 16 år). Jeg ble opprørt av artikkelen, den gir uriktig og mangelfull informasjon om diagnosering, sykdomsforløp, og behandling. Jeg ble også svært lei meg av å lese om syke mennesker som ikke har fått rett behandling. Lyme er en sykdom som må tas alvorlig, helspersonell må være informert!!!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 07-11-2008 07:06
jeg har selv fått diagnosen boreliose i sommer. Gikk på en 2 ukers kur med doxycyklin (antibiotika for dem som ikke tåler penescillin). Dette hjalp tydeligvis ikke. Utslettet fortsatte å være der. Gikk så på en ny kur på 3 uker. Vet ikke hva jeg skal si, men utslettet er blit mye bedre, men er der fortsatt. Aner ikke hva som nå skjer. Har bare fått beskjed av legen om å følge med om utslettet forsvinner av seg selv, noe det tydeligvis ikke gjør. Det sies at hvis du tar en ny blodprøve etter kort tid så vil denne vise positivt uansett pga. at kroppen har så mye antistoffer i seg. Jeg skal nå vente ca et halvt år, også får jeg se hva som skjer. Har ennå ikke merket noen forskjell på helsen. håper det ordner seg for deg!
Svar | Svar med sitat | Siter
 

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode
Spørsmål og svar
2012-10-20 / 10:26
Hei, For rundt 1 mnd siden var jeg forkjølet. Like før jeg ble frisk fikk jeg av og til "s
2012-10-19 / 23:43
Tar 2x500 metformin om morgen, og det samme om kvelden. Da med en amaryll i tillegg. Har nesten ald
2012-10-19 / 13:04
Hei! Min samboer på 54 år dro til legen for å undersøke om hvorfor han ikke har libido. Han ha
2012-10-19 / 12:24
Hei! Min samboer på 54 år dro til legen for å undersøke om hvorfor han ikke har libido. Han ha
2012-10-19 / 10:44
Hei! Jeg klør og det svir i underlivet , også kjennes det ut som om det brenner ? Hva bør eg gj
2012-10-18 / 17:47
Hei! Jeg har et enkelt spørsmål! Noen vil selge meg et produkt som heter Aloe Vera. Er dette et pr

Si oss din mening

x
Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online  
 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din opplevelse når du bruker den. For a finne ut mer om cookies som vi bruker og hvordan du sletter dem, se vare retningslinjer for personvern..

Jeg aksepterer cookies fra dette nettstedet.