Vondt i magen
Aktuelle temasider

Vondt i magen

Silje hadde fått hastetime på grunn av magesmerter.

Da hun kom var hun lei seg, og det var tydelig at hun hadde vondt. Hun holdt hånden på magen og sa ikke stort. <class="patientspeak">Pasient Det begynte for to dager siden og blir ikke bedre.

Smertene var nederst på den høyre siden av magen. Jeg spurte henne om hun hadde feber, måtte tisse ofte eller det sved når hun tisset. Hun ristet på hodet. Hun fortalte at matlysten var borte, og at hun var litt kvalm. Dagen før hadde hun kastet opp en gang.

Pasient Jeg tror kanskje det skyldes at jeg har så vondt.

Lege Det kan du har rett i. Smerter utløser ofte kvalme.

Silje hadde verken forstoppelse eller diaré og menstruasjonen hadde kommet til forventet tid et par dager før magesmertene oppstod. Ettersom hun hadde regelmessig menstruasjon og hun brukte p-piller, var det lite trolig at plagene skyldtes en svangerskapskomplikasjon som for eksempel graviditet utenfor livmoren.

Hun var i et langvarig, stabilt parforhold. Sannsynligheten for en egglederbetennelse som følge av en seksuelt overførbar sykdom var derfor også begrenset. Blodprøver og urinprøver ga heller ingen holdepunkter for graviditet eller infeksjon. Undersøkelsen av underlivet ga mistanke om at smertene likevel hadde en gynekologisk forklaring.

Noen måneder tidligere hadde hun hatt lignende plager. Hun ble den gang innlagt på sykehus. Da mistenkte man at hun hadde en blindtarmbetennelse, og hun ble operert for dette. Det viste seg at blindtarmen ikke var betent, og at smertene antagelig skyldtes noen irriterte lymfekjertler i magen. I tillegg fant man spor etter endometriose.

Endometriose er små klumper av livmorslimhinne utenfor livmoren. De finnes oftest på eggstokkene, egglederene, livmorhalsen, og bindevevet i bekkenet. Tilstanden er vanlig og medfører ofte lite eller ingen plager. Ettersom slimhinnen kan blø i forbindelse med menstruasjon hender det endometriose i tarm eller urinleder forårsaker smerter i disse organene. Muligens var det forklaringen på Siljes mageonde. Jeg forklarte henne hvordan jeg tenkte og hun nikket.

Pasient Det er ikke første gang jeg har slike smerter i forbindelse med menstruasjon så det er kanskje det er som forklaringen.

Jeg ringte tre privatpraktiserende gynekologer for å høre om de hadde mulighet til å undersøke Silje. Dessverre lyktes jeg ikke å få time til henne samme dag. Hun fikk derfor med seg en henvisning til gynekolog.

Lege Det er fint om du kontakter meg på nytt hvis plagene ikke gir seg i løpet av et par dager, de tiltar, du får feber eller du ikke får time hos gynekolog i løpet av en dag eller to.

Silje lovet å gjøre det.

Foto: © iStockphoto.com/emilm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer   

 
0 # en gjest 12-12-2006 12:42
Livmorhalskreft ? Hei. Jeg har hatt store magesmerter i tre dager nå, og i går begynte det plutselig å blø ganske svart og tykt. (Jeg er midt i syklusen min, og har aldri blødd midt i den før.) Men det gikk over etter et par timer. Jeg fikk også brev fra legen forrige uke at jeg måtte ta ny celleprøve for livmorhalskreft , kan det være det? Eller kan dette være symptomer på andre sykdommer?
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 17-12-2006 17:14
jeg har store smerter i magen hele tia.. å ømme bryst.. hva er galt?.. får vondt i magen etter æ he spist.. men har aldri lyst på mat..
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 28-12-2006 04:11
hei, jeg er dame på 37 år, har vondt i magen konstant, de fant ut på bærum at jeg hadde noe son colon syndrom. jeg fikk oxo satt P-Sprøyte i oktober å siden da har jeg hatt blødninger,er det riktig og jeg veldig smerter i magen og har est en del ut i magen, er redd det kan være livmorhalskreft , hva skal jeg gjøre ? hilsen engstelig dame på 37 år
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
+2 # en gjest 02-01-2007 00:16
Jeg har vondt i magen nesten hele tia, jeg får veldig vondt i brystet, å mye smerer i hode. Magen verker , jeg klareer nesten ikke stå. Må sitte ned.. Det er rett under ribbeina det gjør vondt, åsså går det opp i brystet, når jeg puster gjør det veldig vondt:( Hva kan det være ?
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
+2 # en gjest 23-01-2007 00:14
Min vondt i magen viste seg å være lymfekreft
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 24-01-2007 00:03
Hei eg har veldig vondt i magen. En natt i sist uke så verket magen sånn at eg ikke fikk sove og i tilleg så føltes det ut som om eg måtte på do hele tiden på en vond måte. Eg gjekk på do men måtte ikke på do. Hele natta holdt det på helt til smertene ga seg litt og kroppen var for sliten til og vere våken lengre. Eg gjekk til legen så fort som mulig for og sjekke.legen ga meg tabletter på urinveisinfeksj on, etter forklaringen trudde han at det var det, og eg hadde hadt dewt et halvt år tidligere. Eg har nå gått på tablettene og magen verker enda konstant? Eg og typen pleier og ha samleie kver helg når eg er med han. Vi gjorde som vanlig men nå klarte eg ikke. for det kom noen utrulige smerter når penis blei ført in i skjeden. Hva er gale med meg?
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 25-01-2007 20:25
Jeg aner ikke hva det er, men noen ganger får jeg plutselig skikkelig hodepine og alt går helt rundt. JEg begynner å svette så vanvittig. Jeg er litt kresen i matveien, men jeg tar vitamintablette r hver dag. Jeg fryktelig blek, men tror ikke det har noe med det å gjøre. Det skjer som oftest på skolen, det med hodet. To, tre ganger i måneden får jeg så vondt i magen, nederst til høyre, noen ganger i hele magen, at jeg får feber. Jeg må legge meg med en gang, og jeg kan ikke - orker ikke - spise eller drikke. JEg spyr sjelden, men det hender. Magesmertene kan vare noen dager, men jeg har ikke mensen. Er 12 år, så det kan ikke være samleie. Hadde vært veldig fint om dere kunne hjelpe meg, eller si noen tabletter/pille r/medisin jeg kunne tatt mot det. (Det skjer også noen ganger når jeg konsentrerer meg veldig, er fryktelig varm eller kaldt) - På forhånd takk - Marie
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 16-02-2007 18:55
hei, jeg er en dame på 49. Jeg har veldig sterke magesmerter i nedre del av magen. De er nesten like sterke som veer. Jeg dro til legen og fikk noen piller som skulle være veldig sterke, de inneholder paracetamol. Men disse pillene virker..Hva er det dette kan være?
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 22-03-2007 21:43
Jeg verker i magen, høyre side ved navlen. Ganske vondt!!! Hva kan det være for noe!? Er i midten av tyve årene og mensen slutta her i forgår...
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 01-05-2007 14:59
Blindtarm-infek sjon hender ofte barn rundt 16 år. Det som skjer er at man får vondt først i hele magen så går det over til høyre side. Blindtarmen har ingen funksjon mennesker vet om men man kan få infeksjon i den. Matlyster går bort og man kan bli varm i hud (uten å ha feber). Det er ikke mye smerter i blindtarm infeksjon, jeg hadde det i 4 dager men spilte fotball og sånt. Det er viktig å dra til legen, hvis man venter for lenge kan blindtarmen sprekke og bakterier sprer seg i kroppen, og man kan DØ! BLINDTARM INFEKSJON KAN HENDE MED VOKSNE MENNESKER OGSÅ, ikke tro at det er vanlige mage smerter og lek tøff som jeg gjorde. Lgen sa at han aldri hadde sett så stor blind tarm som min. Skrevet av gutt på 14 år.
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # en gjest 21-06-2007 23:47
Hei! Dette gjelder ikke meg, men kjæresten min. Hun har vondt i nederste del av magen, liksom hele omradet under navelen. Noen ganger får hun magekramper, hun har ikke matlyst, og det blir noen ganger værre etter at hun har spist. Jeg er bekymret for henne, og lkurer på hva dette kan være? Hun er 15 år. mvh bekymret kjæreste
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # jente som vil bli mamma 04-11-2010 00:34
hei jeg har blitt operert for svangerskap utenfor livmoren og jeg lurte på om det var vanlig at det gjorde vondt5-6 uker etter operasjonen? Allså ca 2 uker etter operasjonen var alt bra trodde jeg da ,men etter det har det gjort virkelig vondt og det har ikke gitt deg ennå?
Svar | Svar med sitat | Siter
 

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode
Spørsmål og svar
2012-10-20 / 10:26
Hei, For rundt 1 mnd siden var jeg forkjølet. Like før jeg ble frisk fikk jeg av og til "s
2012-10-19 / 23:43
Tar 2x500 metformin om morgen, og det samme om kvelden. Da med en amaryll i tillegg. Har nesten ald
2012-10-19 / 13:04
Hei! Min samboer på 54 år dro til legen for å undersøke om hvorfor han ikke har libido. Han ha
2012-10-19 / 12:24
Hei! Min samboer på 54 år dro til legen for å undersøke om hvorfor han ikke har libido. Han ha
2012-10-19 / 10:44
Hei! Jeg klør og det svir i underlivet , også kjennes det ut som om det brenner ? Hva bør eg gj
2012-10-18 / 17:47
Hei! Jeg har et enkelt spørsmål! Noen vil selge meg et produkt som heter Aloe Vera. Er dette et pr

Si oss din mening

x
Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online  
 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din opplevelse når du bruker den. For a finne ut mer om cookies som vi bruker og hvordan du sletter dem, se vare retningslinjer for personvern..

Jeg aksepterer cookies fra dette nettstedet.