Jeg har flere ganger sett pasienter få hjelp for sin glemsomhet etter at legen har tatt prøver av stoffskiftet. Det er mange som sitter "senil demente" på sykehjem på grunn av feil behandling eller rettere sagt manglende behandling. De hormonelle årsakene taes ikke på alvor. Hvorfor? Det er tre hovedårsaker til sviktende hukommelse hos eldre - aldersdemens, depresjon og akutt forvirring. Aldersdemens er en gruppe sykdommer som utvikler seg langsomt over måneder og år. Det blir vanskeligere å holde rede på hendelser av nyere dato, og etterhvert minsker evnen til å huske tid og sted. Vedkommende kan ha problemer med å utføre enkle oppgaver som påkledning, lage mat og lignende. Irritabilitet og sviktende dømmekraft forekommer. Immunapparatet kan etter hvert bli svekket og mange rammes av gjentatte infeksjoner, særlig lungebetennelse. Alvorlig demente er avhengig av kontinuerlig tilsyn i institusjon, mens de fleste med mild til moderat demens kan bo hjemme.

Alzheimers sykdom er den hyppigste årsaken til demens. Man vet mye om hvordan hjernen blir svekket ved denne sykdommen men ikke så mye om hvorfor det skjer utover at arvelige faktorer er av betydning. Den neste hyppigste årsaken til demens er at hjernens blodårer blir tilstoppet. Alkoholmisbruk og løsemiddelskader kan også svekke hjernefunksjonen og bidra til utvikling av demens.

Det er utviklet medisiner som kan begrense enkelte av symptomene ved Alzheimers sykdom, men foreløpig har man dessverre ingen helbredende behandling. De viktgste tiltakene er derfor å tilpasse hverdagen best mulig for den enkelte og de pårørende. Når demens skyldes små blodpropper eller blødninger i hjernen, kan legemidler som senker blodtrykket eller fortynner blodet være til hjelp.

Depresjoner utvikler seg som regel raskere (uker og måneder) enn aldersdemens. Personen er oftest trist, selvbebreidene og uten matlyst, men ellers kan symptomene minne mye om aldersdemens. Det hender derfor at deprimerte eldre mennesker feilaktig får diagnosen demens og derved går glipp av effektiv antidepressiv behandling. Også andre sykdommer kan gi demenslignende symptomer og behandles med bra resultat. Eksempler på dette er enkelte kroniske infeksjoner, mangel på vitamin B 12 og ulike stoffskiftesykdommer.

Forvirring og uklarhet som oppstår i løpet av timer eller dager skyldes vanligvis en sykdom som trenger rask legebehandling for eksempel akutt lungebetennelse, hjerteinfarkt, hjerneslag, hodeskader som følge av et fall, uttøring eller bivirkningner av medisiner. Ved korrekt behandling i disse situasjonene er mulighetene gode for å gjenopprette de mentale ferdighetene.

Å stille diagnosen demens og finne ut hvorfor den enkelte er dement er ofte komplisert. Mange av tilstandene kan avdekkes ved hjelp av samtaler, blodprøver, røntgenbilder og ulike tester, mens andre årsaker til demens kan være vanskeligere å finne. Du har rett i at alle personer med symptomer på demens bør få sjekket stoffskiftet ettersom korrekt behandling av denne tilstanden kan føre til betydelig bedring.

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK