Idrettsmedisin

  • Kosttilskudd
  • Trening
  • Skader
  • Hverdagsråd
  • Undersøkelser hos legen
  • Ny forskning

For halvannet år siden Olav var overvektig og hadde et blodsukkernivå som grenset mot diabetes. Blodtrykket var også for høyt. Han var klar over at han veide mer enn det som godt var, men at han var i ferd med å få diabetes, og at blodtrykket var helsefarlig, visste han ikke.

Nå har jeg skjønt hvor farlig dette egentlig er!

Anders sin treningsshorts og hansker var hullete. Den høyre albuen var blodig. Ved kontordøren la han fra seg et par rulleski og staver.

Du trener ofte, men resultatene lar vente på seg. Hva gjør du feil?

Vanskelig å komme i gang? Her er seks gode grunner til å begynne å trene.

Overtrening er reaksjonrn kroppen får når den totale belastningen er større enn kroppens evne til å hente seg inn igjen.

Spørsmål: Jeg punkterte den venstre lunge spontant våren 2015 og ble operert to ganger da. I fjor høyst punkterte den høyre lungen punkterte i fjor høst. Legene mente at alt sammen kommer av min kroppshøyde (187 cm). Jeg elsker å gå turer i fjellet og har planer om å gå opp på Kilimanjaro sammen med to venninner. Er det noen risiko for at en lunge punkterer på nytt?

Spørsmål: Er det viktig å være fysisk aktiv hvis man ønsker å gå ned i vekt, eller er matvanene av større betydning?

Pasient: Jeg trådte feil i en nedoverbakke da jeg var ute og jogget. Det skjedde for ikke mer enn cirka en time siden, men det tok bare noen minutter før den ”blåste seg opp”, for å si det slik.

Stadig flere kjøper sportsdrikker for å yte mer, komme seg fortere etter en treningsøkt og forebygge uttørring.

Spørsmål: Vi er fire venninner som trener sammen to ganger i uken. De andre tre er 10, 13 og 15 år yngre enn meg. Jeg har lagt merke til at jeg trenger lengre tid enn de andre på å få kroppen ordentlig “i gang”. Skyldes dette aldersforskjellen? Hva er det som skjer når man varmer opp? I gruppen har vi en liten uenighet. To av oss mener det er best å gå med økende fart under oppvarming, mens de andre to mener det viktigste er å tøye. Eller bør man gjøre begge deler?

Spørsmål: For noen år siden hadde jeg mye ryggproblemer. Derfor begynte jeg på et treningssenter. For en tid siden kom tilfeldigvis i prat med en instruktør på senteret.

Spørsmål: Jeg skulle gjerne fått sterkere magemuskler og kraftigere armer. Da jeg ikke liker styrketrening, øynet jeg håp da jeg så en annonse for en elektrisk muskelstimulator.

De nasjonale statistikkbyråene i tolv europeiske land har sjekket hvor aktive befolkningene er.

Muskelkraften avtar naturlig med økende alder.

Kaffe kan påvirke idrettsprestasjoner positivt og negativt.

Du behøver ikke å trene hardt eller lenge dersom målet er bedre helse. Trening har svært mange positive effekter på kroppen

Ved infeksjon må kroppen bygge opp motstandskraft. Legg forholdene til rette for suksess.

Pulsen er den enkleste måten vi har for å kontrollere intensiteten på en treningsøkt.

En av grunnene til at det er så vanskelig å endre livsstil, er kanskje fordi det virker så stort og omveltende. Men man må jo starte et sted. Her er åtte endringer du kan gjøre i dag, som legger et godt grunnlag for en sunn fremtid.

Spørsmål: Hjelper det å trene når man er forkjølet, eller gjør det vondt verre?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg