Kosthold

  • Ernæring
  • Kosttilskudd
  • Vektkontroll
  • Ny forskning

Spørsmål: Jeg har lurt på om jeg skal gjennomføre en fastekur for å rense kroppen. Flere jeg kjenner har gjort det, og noen av dem synes det har vært veldig positiv. Men jeg er redd jeg vil bli veldig slapp og er usikker på hvor bra det er å faste. Har du noe informasjon om dette?

Når sollys treffer huden blir det produsert vitamin D. Andre viktige kilder til vitaminet er fet fisk, tran, lever, smør og vitaminberiket melk. Vitamin D sikrer tarmens opptak av kalsium fra maten vi spiser. Det er nødvendig for å utvikle og vedlikeholde et sterkt skjelett i barne- og ungdomsårene og å forebygge beinskjørhet når vi blir eldre. Studier viser at vitaminet også bidrar til å opprettholde muskelstyrken og derved redusere fallulykker.

Den beste løsningen på lang sikt er å endre spisevanene og øke mengden fysisk aktivitet.

Spørsmål: Er det en øvre grense for hvor mange kalorier kroppen kan ta opp i løpet av et måltid? Er det i så fall bedre å skeie ut skikkelig av og til enn å ofte spise litt for mye? Jeg lurer også på hvorfor ikke BMI bør være ulik hos kvinner og menn. Det er jo stor forskjell på kroppen til en dame og en mann.

Spørsmål: Jeg er jeger og her om dagen laget vi en middag av et rådyr som er skutt med blyholdig ammunisjon. Jeg ble litt redd da noen sa til meg at dette burde ikke barna mine ha smakt på, da det kunne være fare for å få i seg noe bly igjennom maten. Barna mine spiste lite av maten da de ikke var veldig begeistret for smaken, men er det noen mulighet for at de kan ha tatt skade av det? Bør jeg dra til lege med dem for å sjekke blynivået, og gjøres slike tester på vanlige legesentre?

Spørsmål: Jeg har lest at man ikke bør få i seg for mye vitaminer og lurer om på det også gjelder fiber.

I en nylig publisert spørreundersøkelse ønsket man å finne ut om kaffevaner påvirker plager i forbindelse med overgangsalderen. Til sammen 1806 kvinner deltok i studien. Gjennomsnittsalderen var 53,7 år. Kvinnene som jevnlig drakk kaffe anga at de var mer plaget med hete- og svettetokter og urolig søvn enn dem som ikke drakk kaffe.

Spørsmål: Hva er sunnest og verst av honning, sjokolade, marsipan og sukker?

Gå det nye året i møtet uten de ekstra kiloene.

En gjennomgang av 25 vitenskapelige studier viser at et høyt inntak av fiberrike kornprodukter reduserer risikoen for å bli rammet av kreft i tykktarmen.

Spørsmål: Er frukt og grønnsaker som selges frosne like sunne som ferske?

Spørsmål: Jeg prøver hver dag å lage sunn og god mat til familien min, men må innrømme at jeg synes det er vanskelig å innfri alle ”krav” til maten. Den skal være rettferdig, kortreist, frittgående, sunn (hva nå det er), uten e-stoffer, uten unødvendig fett og sukker, og ikke minst bør den være økologisk. Men hva vil det si at mat er økologisk, og er det bevist at slik mat er bedre for helsa enn ”vanlig” mat?

At tran er sunt, er en sannhet vi er flasket opp med. Barn blir anbefalt tran eller tilskudd av D-vitamin fra fire ukers alder, og til og med ufødte barn skal nyte godt av tilskudd. I Norge blir gravide kvinner oppmuntret til å ta tran i løpet av svangerskapet fordi man tror at fiskeoljen kan være ha en positiv effekt på barnets intellektuelle utvikling.

Hvitløkens helsefremmende virkning har vært kjent lenge.

Oppsalg i media de siste par årene om fugleskitt og dårlig hygiene ved anleggene til enkelte produsenter av råtran samt påstander om miljøgifter (PCB og dioksin) i fiskeoljer har sådd tvil om tran er et trygt og nyttig kosttilskudd.

De fleste barn har en fase der de nekter å spise fisk og grønnsaker. Pizza, pølser og kaker er det som står øverst på ønskelisten deres.

Beskytter et vagetarisk kosthold mot å få kreft? Det har nå et forskerteam ved University of Oxford undersøkt.

Svensk studie viser at å spise fisk minst én gang i uken hever intelligensnivået.

Vi mennesker er vanedyr som trives best i det kjente og kjære. Men det er ikke alltid at rutinene våre er det beste for kroppen. Her er noen tips om hvordan du dropper usunne spisevaner.

Sjokolade er ikke bare godt, men sunt – hvis du spiser den riktige sorten.

Underkategorier

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg