Lov og rett

  • Trygderettigheter
  • Sykemelding
  • Arbeidsliv
  • Stønader

Hvilke regler gjelder hvis du trenger sykmelding? Når kan du bruke egenmelding? Kan legen tilbakedatere en sykmelding?

Spørsmål: Har fastlegen plikt til å henvise til en spesialist hvis pasienten ber om en sjekk, ved for eksempel Feiringklinikken? Hva kan pasienten gjøre hvis legen ikke vil?

Hege ble trukket i lønn forrige gang hun var til kontroll i svangerskapet.

Spørsmål: Spesialisten jeg går til ved sykehuset har anbefalt meg å begynne med en ny medisin for å få skikk på min diabetes. Medisinen er dessverre ganske dyr og er foreløpig ikke på blå resept.

Spørsmål: De siste gangene jeg har ringt for å bestille legetime har jeg blitt spurt hva det gjelder. Har resepsjonisten lov til å spørre om det? Må jeg svare?

Spørsmål: Kan apoteket bytte ut en medisin mot et billigere produkt uten å informere kunden om dette?

Spørsmål: Jeg har hatt fått operert mitt øvre øyelokk. I den forbindelse var jeg borte to dager fra jobben. Jeg sendte inn egenmelding men fikk avslag fra arbeidsgiveren og ble trukket i lønn. Øyelegen sa han ikke gir sykemelding for denne typen operasjon selv om jeg fikk operasjonen gjennom det offentlige. Kan jeg ikke bruke egenmelding her?

Spørsmål: I forbindelse med jobben min måtte jeg løfte en maskin noen centimeter. Da fikk jeg akutte smerter i ryggen.

Spørsmål: Min mor døde i fjor etter et kort sykehusopphold. Det skjedde så mye i den tiden at jeg husker nesten ingenting om hva som ble gjort eller hvorfor ting ble som de ble.

Spørsmål: Jeg trenger periodevis å bruke sterke smertestillende midler som Paralgin major. Når jeg henter medisinene tar personalet på apoteket kopi av resepten min. På lørdag skjedde dette igjen, og jeg spurte hvorfor de tok kopier. Damen svarte at det gjorde de fordi Paralgin major er et B-preparat. Ja vel, men hva betyr det? Hva gjør de med kopiene de tar? Samler de dem opp, og regner ut i slutten av året hvor mye Paralgin major jeg har fått?

Spørsmål: Jeg hørte en gang på radio at det er mulig å reservere seg mot livsforlengende behandling ved sykdom. Kan du gi flere opplysninger om ordningen og hvordan dette ordnes?

Å kjøpe medisiner på internett er ikke risikofritt. Ifølge Statens legemiddelverk driver omtrent 90 prosent av nettapotekene ulovlig virksomhet.

Spørsmål: Hva gjør man hvis man ikke har råd til å gå til legen? Flere ganger har jeg vært syk, men heller ligget hjemme fordi jeg ikke har råd til egenandelen.

Spørsmål: Jeg har en kronisk sykdom som fører til at jeg ofte er borte fra jobben. Arbeidsgiveren min er forståelsesfull selv om mine fravær er en stor praktisk og økonomisk utfordring for ham.

Spørsmål: Jeg er en alenemor i midten av førtiårene og har ansvaret for to barn på syv og 10 år. For et år siden ble jeg skilt og har hatt det tungt siden. Mannen min venter allerede baby med en annen dame. Jeg er nedbrutt og har vært sykmeldt innimellom. Nå ønsker jeg å søke om uførepensjon slik at jeg kan se framover og gjøre noe bra både for barna og meg selv. Tror du jeg kan ha rett til uførepensjon?

Spørsmål: Kan man få betalt for å gi blod?

Spørsmål: Da jeg for et halvt år siden ble operert for et skadet kne, brukte kirurgen for lange skruer. Selv om jeg sa i fra allerede dagen etter operasjonen om hvor vondt det var, ble feilen først oppdaget seks uker senere. Jeg har siden blitt operert på nytt ved et annet sykehus. Legene der var sjokkert over feilen som hadde blitt begått, og kanskje blir kneet mitt aldri som før. Har jeg rett på erstatning?

Moderne medisinsk behandling blir stadig mer komplisert. Samtidig avtar liggetiden ved sykehusene. Det gjør det vanskelig for pasientene å ha full oversikt over medikamentene de bruker. Mest utsatt er de som har behov for mange medisiner. Utilstrekkelig effekt eller bivirkninger som følge av feilbruk av medikamenter forårsaker en rekke sykehusinnleggelser og dødsfall.

Spørsmål: Kan en person som er hjernedød våkne opp igjen? Hvordan vet man om en person kan komme til å gjøre det?

Spørsmål: Jeg trenger periodevis å bruke sterke smertestillende midler som Paralgin major. Når jeg henter medisinene tar personalet på apoteket kopi av resepten min. På lørdag skjedde dette igjen, og jeg spurte hvorfor de tok kopier. Damen svarte at det gjorde de fordi Paralgin major er et B-preparat. Ja vel, men hva betyr det? Hva gjør de med kopiene de tar? Samler de dem opp, og regner ut i slutten av året hvor mye Paralgin major jeg har fått?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg