Mage-Tarm

  • Bukspyttkjertelbetennelse
  • Halsbrann
  • Irritabel tarm
  • Leverbetennelse
  • Luftplager
  • Magesår
  • Tarmbetennelser
  • Tarmkreft

Svelgebesvær eller dysfagi betyr at det er problemer med å få ned mat eller drikke. Dette innebærer at det stopper opp i spiserøret et eller annet sted, eller i allfall at det føles slik. Dette kan i sin tur gi spreng og dumpe smerter bak brystbenet.

Bakrus kan være ledsaget av både magesmerter og løs avføring.

Hva er egentlig brekninger?

Brekninger er ufrivillige sammentrekninger i magesekken, mellomgulvet og spiserøret. Like før du kaster opp får du en kraftig tarmbevegelse i tynntarm som går feil vei, og tømmer tarminnholdet over i magesekken. Det forklarer hvorfor oppkast ofte er gallefarget, og hvorfor du kan forsette å kaste opp i lang tid selv om magesekken tømmes ved hver brekning.

Hva er tykktarmkreft (cancer coli)?

Tykktarmkreft er nest etter prostatakreft hos menn og brystkreft hos kvinner den vanligste kreftsykdommen i Norge med mer enn 2500 nye tilfeller hvert år.

Spørsmål: Jeg er plaget av treg mage og må trykke en del når jeg er på toalettet. Da føles det som om blodtrykket stiger i taket. Kan det høye trykket føre til at jeg får et hjerneslag eller et hjerteinfarkt?

God håndhygiene kan redusere forekomsten av diaré med en tredjedel.

Gulsott (icterus) er en tilstand der huden og øyehviten blir gul.

Når man plages med løs eller vekslende avføring, magesmerter og luftplager, og annen sykdom er utelukket, så har man irritabel tarm.

Et divertikkel er en liten utposning på tarmen, omtrent som en liten blindtarm.

Hva er egentlig bukspyttkjertelbetennelse?

Bukspyttkjertelbetennelse er en betennelsesreaksjon i bukspyttkjertelen. Denne kjertelen sitter bak magesekken, like til siden for leveren. Den produserer stoffer som deltar i fordøyelsesprosessen, og deler av kjertelen lager insulin, som regulerer sukkerinnholdet i blodet.

Om lag 25 000 mennesker i Norge har Cronhs sykdom og ulcerøs kolitt. Det er kroniske betennelsessykdommer som rammer tynn- eller tykktarmen.

Underkategorier

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg