Muskel og skjelett

  • Bruddskader
  • Fibromyalgi
  • Kneplager
  • Nakkesmerter
  • Revmatisme
  • Ryggsmerter
  • Skulderlidelser
  • Slitasjegikt

Spørsmål: Legen min sier at stoffskifteprøvene mine er fine, men jeg føler at jeg ikke blir tatt på alvor da jeg har store helseproblemer med tungsinn, lite overskudd, smerter i ledd og muskler og mageproblemer. Av sykdommer har jeg psoriasisartritt, fibromyalgi og Sjøgrens syndrom. StoffskifteprøvenT4 har i løpet av seks måneder steget fra14 til 17,5. TSH har sunket fra 0,9 til 0,4. TRAS er positiv. Jeg vet at mange med autoimmune sykdommer sliter med stoffskiftet. Er disse prøvene i orden, eller er det tegn på at noe er i ferd med å skje?

Atle elsket jobben sin og den relativt usunne livsstilen som den medførte. Etter fire års ekteskap hadde kona bedt om separasjon. Hun hadde innsett at hennes forventninger om et mer familievennlig levesett ikke kom til å bli innfridd. Atle hadde tatt hennes beslutning med fatning.

Spørsmål: Hvorfor behandler man bare symptomene og ikke den bakenforliggende årsaken til leddgikt? Er det ikke bedre å se helheten fremfor å bruke sterke medisiner? Må jeg ta dem uten stopp? Er det ikke best å la kroppen få pauser når jeg har mindre vondt?

Spørsmål: Øker alkohol sjansen for å få leddgikt, eller kan alkohol forverre sykdommen?

Spørsmål: Siden våren 2016 har jeg hatt polymyalgi og brukt Prednisolon tabletter. Nå i våres har flere bemerket at jeg har så god farge i ansiktet og spurt om jeg har vært på fjellet eller i Syden. Det har jeg ikke. Kan fargen skyldes tablettene jeg bruker?

Spørsmål: Jeg leste om en dame som hadde krokfingre, og som fikk hjelp med en sprøyte. Jeg har også krokfingre, men legen min har kun snakket om operasjon. Passer behandling med sprøyte bare for noen?

Spørsmål: Mannen min har diabetes type 2 og har fått beskjed av legen om å være forsiktig med melk. Da mannen min nylig ble operert for lårhalsbrudd ble det oppdaget at han er beinskjør. Kan det være fordi han ikke har drukket melk på flere år? Og hva bør han gjøre?

Spørsmål: Jeg er en jente i tjueårene som lever sunt og har det bare bra med meg selv. I over et år har jeg prøvd å manne meg opp til å gå til legen fordi jeg har kramper i føttene og armene samt synsforstyrrelser med lysglimt og sorte flekker. Krampene skremmer meg siden de har tiltatt den siste tiden.

For snart halvannet år siden kom Eva til meg fordi to av fingerleddene på den høyre hånden og et av leddene på den venstre var hovne og varme. Smertene og stivheten var verst om morgenen. Hun hadde også vondt i nakken, og hun følte seg i generelt dårlig form. Senkningsprøven i blodet var 80 hvilket tydet på at hun hadde en betennelse i kroppen. Andre prøver styrket mistanken om at hun hadde leddgikt. Jeg henviste henne til utredning ved en revmatologisk avdeling. På bakgrunn av samtalen med spesialisten, blodprøver samt en undersøkelse og bilder av leddene fikk hun stillet diagnosen leddgikt.

Spørsmål: Jeg blir veldig trøtt, irritabel og lei når leddgiktsykdommen som jeg har blusser opp. Jeg prøver å si til meg selv at det er naturlig å ikke være på topp når man er syk, men jeg blir så påvirket at jeg lurer på om sykdommen gjør noe med meg direkte, og at det ikke bare er frustrasjon som gjør meg vond å være i hus med.

Biologiske legemidler kombinert med et konvensjonelt antirevmatisk legemiddel (DMARD) ser ut til å virke bedre enn DMARD alene hos personer med leddgikt som har vart i tre år eller mindre. Det viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Spørsmål: Jeg føler meg litt ustø og er redd for hva som kan skje hvis jeg faller siden jeg bor alene.  Hvordan kan jeg får bedre balanse?

Spørsmål: Jeg har slitasjegikt i kneet som gradvis har blitt vondere de siste årene. Hvordan vet jeg når jeg bør velge å bli operert? Fastlegen har sagt det er mest opp til meg selv. Hvor lenge kan jeg regne med at en protese vil holde?

Spørsmål: Jeg har leddgikt og skal nå begynne med en biologisk medisin. Hva er det? Finnes det medisiner som ikke er biologiske?

Spørsmål: Når jeg spiser kraftige franske oster blir leddene mine vondere og stivere. Vet du om det er vanlig?

Spørsmål: Min kone har en kronisk sykdom og er helt avhengig av medisiner for å klare seg sånn noenlunde. Jeg legger ved hennes medisinliste så du kan se hva hun bruker. Legen på sykehuset har sagt at min kone kanskje må bytte hovedmedisinen. Legen har ikke sagt helt hvorfor, men både min kone og jeg satt med en klar følelse av at det var fordi sykehuset ønsker å spare penger. Det har vi selvsagt forståelse for, men vi er trygge med den medisinen hun bruker nå og kjenner oss usikre på hva som kan skje hvis hun blir nødt til å skifte til en annen medisin. Hva råder du oss til å gjøre?

Spørsmål: Jeg har nettopp fått beskjed om at det fremre korsbåndet i det venstre kneet mitt er revet av. Det skjedde da jeg kolliderte med en skiløper som gikk i feil spor. Jeg er i slutten av førtiårene og liker å være aktiv. Det ønsker jeg å fortsette med det. Legen min sier at jeg ikke bør operere. Det synes jeg veldig rart og ønsker å høre din mening.

Hva er «frozen shoulder» og hvordan oppstår det?

Frozen shoulder, som er det engelse uttrykket for en tilstand som karakteriseres av stivhet i skulderleddet. Det skyldes en betennelse i leddkapselen rundt skulderleddet. Denne betennelsen er ikke forårsaket av bakterier. Skade i skulder kan være den utløsende årsaken til "frozen shoulder".

Eva hadde ønsket å være hjemmeværende siden barna var små.

Pasient: Slik har den vært siden i august, og den ser ikke ut til at blir bedre. Jeg har forsøkt å holde det helt rent, men det ser ikke ut til å hjelpe. Det kommer litt væske hver dag, så noe må vel gjøres?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg