Muskel og skjelett

  • Bruddskader
  • Fibromyalgi
  • Kneplager
  • Nakkesmerter
  • Revmatisme
  • Ryggsmerter
  • Skulderlidelser
  • Slitasjegikt

Spørsmål: Jeg har nettopp fått beskjed om at det fremre korsbåndet i det venstre kneet mitt er revet av. Det skjedde da jeg kolliderte med en skiløper som gikk i feil spor. Jeg er i slutten av førtiårene og liker å være aktiv. Det ønsker jeg å fortsette med det. Legen min sier at jeg ikke bør operere. Det synes jeg veldig rart og ønsker å høre din mening.

Spørsmål: Når jeg spiser kraftige franske oster blir leddene mine vondere og stivere. Vet du om det er vanlig?

Biologiske legemidler kombinert med et konvensjonelt antirevmatisk legemiddel (DMARD) ser ut til å virke bedre enn DMARD alene hos personer med leddgikt som har vart i tre år eller mindre. Det viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Spørsmål: Jeg blir veldig trøtt, irritabel og lei når leddgiktsykdommen som jeg har blusser opp. Jeg prøver å si til meg selv at det er naturlig å ikke være på topp når man er syk, men jeg blir så påvirket at jeg lurer på om sykdommen gjør noe med meg direkte, og at det ikke bare er frustrasjon som gjør meg vond å være i hus med.

En ny studie tyder på at melk er gunstig for personer som har slitasjegikt (artrose). Det er en vanlig tilstand som forårsaker smerte, betennelse og stivhet i ledd. Hyppigst rammes knær, fingre, stortær, hofteledd og ryggsøylen.

For snart halvannet år siden kom Eva til meg fordi to av fingerleddene på den høyre hånden og et av leddene på den venstre var hovne og varme. Smertene og stivheten var verst om morgenen. Hun hadde også vondt i nakken, og hun følte seg i generelt dårlig form. Senkningsprøven i blodet var 80 hvilket tydet på at hun hadde en betennelse i kroppen. Andre prøver styrket mistanken om at hun hadde leddgikt. Jeg henviste henne til utredning ved en revmatologisk avdeling. På bakgrunn av samtalen med spesialisten, blodprøver samt en undersøkelse og bilder av leddene fikk hun stillet diagnosen leddgikt.

Slitasjegikt i knærne er et hyppig og økende helseproblem. Det skyldes at befolkningen blir eldre, og at stadig flere av oss er overvektige.

Mellom 10 000 og 20 000 personer i Norge er kronisk utmattet. Det er nå utarbeidet en ny oversikt over hva slags behandling som hjelper.

Spørsmål: Jeg har fått påvist slitasjegikt i knærne og ryggen. Har jeg krav på helsereise til Syden?

Puriner er viktige byggesteiner i alle celler og blir tilført blodet gjennom maten vi spiser og som avfallsprodukt fra vår egen kropp.

Glukosamin er et legemiddel og kosttilskudd som utvinnes fra skalldyr. Enkelte studier fra en del år tilbake tydet på at glukosamin stimulerer produksjonen av en av bestanddelene i leddenes overflate (leddhinnen) i tillegg til å dempe leddbetennelser.

Eva hadde ønsket å være hjemmeværende siden barna var små.

En av to norske kvinner og en av fire menn over 50 år får brudd som følge av beinskjørhet. Hyppigheten øker med alderen, og hele 50 prosent av alle kvinner over 80 år er beinskjøre.

Det var første gang Erna var hos meg. Hun satt rakrygget i stolen og kikket på meg.

Urinsyregikt (podagra) er en stoffskiftesykdom som fører til økt mengde urinsyre i kroppen. Når urinsyren blir utfelt som krystaller i leddene blir de betente.

Atle elsket jobben sin og den relativt usunne livsstilen som den medførte. Etter fire års ekteskap hadde kona bedt om separasjon. Hun hadde innsett at hennes forventninger om et mer familievennlig levesett ikke kom til å bli innfridd. Atle hadde tatt hennes beslutning med fatning.

Spørsmål: Legen min sier at stoffskifteprøvene mine er fine, men jeg føler at jeg ikke blir tatt på alvor da jeg har store helseproblemer med tungsinn, lite overskudd, smerter i ledd og muskler og mageproblemer. Av sykdommer har jeg psoriasisartritt, fibromyalgi og Sjøgrens syndrom. StoffskifteprøvenT4 har i løpet av seks måneder steget fra14 til 17,5. TSH har sunket fra 0,9 til 0,4. TRAS er positiv. Jeg vet at mange med autoimmune sykdommer sliter med stoffskiftet. Er disse prøvene i orden, eller er det tegn på at noe er i ferd med å skje?

Spørsmål: Hvorfor behandler man bare symptomene og ikke den bakenforliggende årsaken til leddgikt? Er det ikke bedre å se helheten fremfor å bruke sterke medisiner? Må jeg ta dem uten stopp? Er det ikke best å la kroppen få pauser når jeg har mindre vondt?

Spørsmål: Øker alkohol sjansen for å få leddgikt, eller kan alkohol forverre sykdommen?

Spørsmål: Siden våren 2016 har jeg hatt polymyalgi og brukt Prednisolon tabletter. Nå i våres har flere bemerket at jeg har så god farge i ansiktet og spurt om jeg har vært på fjellet eller i Syden. Det har jeg ikke. Kan fargen skyldes tablettene jeg bruker?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg