Psykiatri

  • Angst
  • Bipolar lidelse
  • Depresjon
  • Rusproblemer
  • Schizofreni
  • Selvmord
  • Søvnproblemer
  • Tvangslidelser

Å jobbe alene, uten andre kollegaer i synsfeltet, øker produktiviteten.

Spørsmål: Jeg har innsett at jeg trenger hjelp med psykiske problemer på grunn av omsorgssvikt i barndommen. Jeg har en fasade som jeg må holde og kan derfor ikke be fastlegen om henvisning til psykolog. Kan jeg i stedet bestille en time hos psykologen, og at denne får henvisning for meg fra min fastlege? Det er helt uaktuelt for meg å be fastlegen om det. Det er ille nok å oppsøke en psykolog før dette går galt.

Spørsmål: Jeg har en onkel som er vanvittig krevende å være sammen med. Han er utrolig dominerende og lager fantastisk mye oppstuss omkring sin person.

Tor hadde hatt vondt i brystet, og ville at jeg skulle lytte på hjertet hans. Han er i 40 årene, røyker ikke og det er ikke opphopning av hjertesykdom i hans nærmeste familie. Av den grunn og fordi smertene først og fremst kom når han satt stille, tenkte jeg at de kanskje skyldtes ufarlige muskelstramninger i brystkassen.

 

Hege var deprimert, men følte andre bare mente hun var utakknmelig og sutrete.

Spørsmål: Er man mer utsatt for å få kreft dersom man i en periode har dårligere immunforsvar som følge av anoreksi?

Vi blir daglig utsatt for et betydelig kjøpepress gjennom internett, tv, aviser, blader og reklameplakater. Det er lett å la seg rive med, og mange kjøper klær og andre gjenstander som de ikke trenger.

Spørsmål: Jeg har blitt sykmeldt fra og med i dag og to uker framover på grunn av store søvnvansker, og fordi jeg for noen år siden hadde en alvorlig depresjon. Jeg føler meg usikker på om jeg er i ferd med å få et tilbakefall. Mitt spørsmål er likevel følgende: Dersom jeg kjenner meg sterk nok fordi jeg begynner å sove bedre, kan jeg melde meg selv frisk igjen? Hvordan gjør jeg det? Skal jeg ringe NAV, eller kontakter jeg fastlegen?

Hvor går grensen mellom vanlige tenåringsproblemer og depresjon?

Med røtter i flere tusen år gammel buddhistisk meditasjon er mindfulness (oppmerksomt nærvær) blitt et viktig begrep innen moderne psykoterapi.

Spørsmål: Jeg er en voksen kvinne som har slitt med angst i mange år. I de siste 4-5 årene har jeg blitt avhengig av Pepsi Max.

Cecilie jobbet i et meglerfirma. Representasjon var en del av jobben. Sjefen forventet at de ansatte vartet opp kundene. Mange av kollegaene syntes dette var et verdifullt gode. De trivdes med å gå ut på firmaets regning og spise med viktige kunder.

Psykiske lidelser blir behandlet med trening. Kan trening også forebygge?

Spørsmål: Jeg har i mange år slitt med angst. Homøopati og healing har ikke virket på meg. Tror du jeg kan ha nytte av hypnose?

Ensomhet er en følelse av savn etter nær sosial kontakt.

Grethe fortalte at Arne hadde alltid vært sosialt utadvendt og aktiv. Han var impulsiv, kreativ og morsom.

Hvordan bevare roen i en hektisk hverdag? Her er ti metoder du kan bruke, omtrent hvor som helst og når som helst.

Generalisert angstlidelse (GAD) er kjennetegnet av vedvarende bekymring og nervøsitet.

Listen over kjente personer med bipolar lidelse, tidligere kalt manisk depressiv lidelse, har blitt lang på grunn av økt åpenhet rundt diagnosen.

Å dele livet sammen med en som er deprimert kan være en utfordring. Man vil gjerne hjelpe sin syke partner, men samtidig skal man bevare egen identitet. Er man i et slikt forhold er det naturlig å ha mange spørsmål. Her er svar på noen av de vanligste.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg