Psykiatri

  • Angst
  • Bipolar lidelse
  • Depresjon
  • Rusproblemer
  • Schizofreni
  • Selvmord
  • Søvnproblemer
  • Tvangslidelser

Hvor går grensen mellom vanlige tenåringsproblemer og depresjon?

Video: Åsa Hammar kartlegging av restsymptomer kortversjon

Video: Intervju med Professor i klinisk nevropsykologi Åsa Hammar om kartlegging av restsymptomer ved depresjon

Elisabeth og mannen hadde hatt et turbulent forhold i noen år. For snart trekvart år siden bestemte de seg for å skilles. Den mangeårige ekteskapskonflikten hadde vekket følelsen av sorg og håpløshet som hun hadde opplevd i oppveksten. Det siste halvåret hadde hun vært ganske deprimert.

Vanedannende medisiner mot angst og søvnløshet kan øke risikoen for å bli dement.

Når går vanlig nedstemthet over til depresjon?

Annes mann hadde misbrukt alkohol siden han var i 20-årene.

Lundbeck symposiet 2017

Video: Intervju med Professor i klinisk nevropsykologi Åsa Hammar om restsymptomer ved depresjon og hvilke følger kan de ha.

Spørsmål: Jeg er en voksen kvinne som har slitt med angst i mange år. I de siste 4-5 årene har jeg blitt avhengig av Pepsi Max.

Spørsmål: Jeg er en kvinne i slutten av førtiårene år som nylig har kommet meg ut av et dårlig ekteskap. For første gang i mitt liv har jeg begynt å jobbe. Jeg flyttet rett hjemmefra mine foreldre og inn til mannen min da jeg var 19 år. I de fleste årene vi hadde sammen var jeg lite fornøyd. Til slutt orket jeg ikke mer og gikk på skole i to år. Nå er jeg sekretær i et stort firma. Det var en tøff vei å gå. Jeg var lenge i tvil, men føler en enorm frihetsfølelse i det å vite at jeg klarer meg selv. Min venninne har en nesten identisk historie. Hun er i et ulykkelig ekteskap, men gjør ingenting med situasjonen. Det virker som om hun har inntatt en offerrolle der det ikke nytter å gjøre noe fordi hun er deprimert og hevder at hun har mistet all energi. Det hun derimot bruker alle sine krefter på er å være syk! Flere ganger i uken går hun til ulike terapeuter og fysikalsk behandling. Jeg har prøvd å snakke med henne uten hell. Hun liker ikke å få råd, fordi hun føler at man bagatelliserer sykdommen hennes. I stedet for å gjøre som meg så biter hun seg fast i sin ”ulykkelige skjebne”, som hun kaller den. Hvordan kan jeg hjelpe henne?

Spørsmål: Min mor har blitt tiltagende dement de siste 8 årene. Nå vet hun faktisk ikke lenger at hun er gift med min far og hva jeg, mine søsken og våre barn og ektefeller heter. Jeg vet at hun føler seg ensom, og hun har sagt ting som kan tyde på at hun ikke ønsker å leve. Det synes jeg er veldig leit og vanskelig å forholde meg til. Kan du si noe om risikoen for at personer som lider av demens faktisk tar livet av seg?

Spørsmål:
Når jeg leser i avisen at den og den har vært "bevisstløs" i gjerningsøyeblikket, så lurer jeg. Hvordan kan en bevisstløs person gjøre noe som helst?

Cecilie jobbet i et meglerfirma. Representasjon var en del av jobben. Sjefen forventet at de ansatte vartet opp kundene. Mange av kollegaene syntes dette var et verdifullt gode. De trivdes med å gå ut på firmaets regning og spise med viktige kunder.

Spørsmål: Jeg har blitt sykmeldt fra og med i dag og to uker framover på grunn av store søvnvansker, og fordi jeg for noen år siden hadde en alvorlig depresjon. Jeg føler meg usikker på om jeg er i ferd med å få et tilbakefall. Mitt spørsmål er likevel følgende: Dersom jeg kjenner meg sterk nok fordi jeg begynner å sove bedre, kan jeg melde meg selv frisk igjen? Hvordan gjør jeg det? Skal jeg ringe NAV, eller kontakter jeg fastlegen?

Spørsmål: Jeg har gått en stund på antidepressiva på grunn av depresjon og sosial angst. Medisinen hjelper ganske bra mot dette, men jeg har mistet all sexlyst og har problemer å oppnå orgasme. Dette er frustrerende både for meg og for mannen min. Hvis jeg trapper ned eller slutter, kommer sexlysten tilbake, men da forsvinner jeg ned i mitt  mørke hull igjen. Jeg har også lagt på meg 7 kg av medisinene. Det synes jeg er leit. Et annet problem jeg har fått er at hjernen min går i halv fart. Jeg har problemer med å finne ut av ting, konsentrere meg og å fatte beslutninger. På jobben fungerer jeg tilsvarende dårlig.

Spørsmål: Jeg har innsett at jeg trenger hjelp med psykiske problemer på grunn av omsorgssvikt i barndommen. Jeg har en fasade som jeg må holde og kan derfor ikke be fastlegen om henvisning til psykolog. Kan jeg i stedet bestille en time hos psykologen, og at denne får henvisning for meg fra min fastlege? Det er helt uaktuelt for meg å be fastlegen om det. Det er ille nok å oppsøke en psykolog før dette går galt.

Hege var deprimert, men følte andre bare mente hun var utakknmelig og sutrete.

Grethe fortalte at Arne hadde alltid vært sosialt utadvendt og aktiv. Han var impulsiv, kreativ og morsom.

Spørsmål: Jeg har hatt en tøff tid de siste to årene. Det har vært mange påkjenninger, og det har tatt på. Jeg har sovet dårlig og hatt lite overskudd. Legen mente at jeg var deprimert, og hun ga meg medisiner som har hjulpet på den måten at jeg ser mer opp og fram nå, hvis du skjønner hva jeg mener.

Spørsmål: Jeg er en dame i begynnelsen av 40-årene som sliter med å komme på bena igjen etter en skilsmisse. Det sies ofte at man kommer styrket ut av motgang. Jeg har ikke blitt det, heller tvert i mot. De fem siste årene har tatt meg helt ned. Jeg er deprimert og klarer ikke å hente frem styrken i meg selv. Jeg skjønner at tiden kommer til å dempe noe av smerten, men det synes for meg helt umulig at jeg kan klare å komme styrket ut av dette. Tror du virkelig det er slik at motgang gjør sterk, eller er det bare utsagn skapt for å få gi folk trøst i en vanskelig situasjon?

Vi blir daglig utsatt for et betydelig kjøpepress gjennom internett, tv, aviser, blader og reklameplakater. Det er lett å la seg rive med, og mange kjøper klær og andre gjenstander som de ikke trenger.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg