Psykiatri

  • Angst
  • Bipolar lidelse
  • Depresjon
  • Rusproblemer
  • Schizofreni
  • Selvmord
  • Søvnproblemer
  • Tvangslidelser

Tor hadde hatt vondt i brystet, og ville at jeg skulle lytte på hjertet hans. Han er i 40 årene, røyker ikke og det er ikke opphopning av hjertesykdom i hans nærmeste familie. Av den grunn og fordi smertene først og fremst kom når han satt stille, tenkte jeg at de kanskje skyldtes ufarlige muskelstramninger i brystkassen.

Alle mennesker kan i perioder føle seg nedtrykte uten at de helt skjønner hvorfor.

Kognitiv terapi er en terapiform som retter oppmerksomheten mot det mennesker tenker om seg selv og sine vanskeligheter, og hva dette betyr for at de utvikler psykiske problemer.

Stress er å være psykisk overbelastet.

Det er ikke uvanlig å grue seg når man skal til legen. Men er frykten så stor at du unnlater legevisitt når du egentlig trenger det?

Spørsmål: Jeg har gått en stund på antidepressiva på grunn av depresjon og sosial angst. Medisinen hjelper ganske bra mot dette, men jeg har mistet all sexlyst og har problemer å oppnå orgasme. Dette er frustrerende både for meg og for mannen min. Hvis jeg trapper ned eller slutter, kommer sexlysten tilbake, men da forsvinner jeg ned i mitt  mørke hull igjen. Jeg har også lagt på meg 7 kg av medisinene. Det synes jeg er leit. Et annet problem jeg har fått er at hjernen min går i halv fart. Jeg har problemer med å finne ut av ting, konsentrere meg og å fatte beslutninger. På jobben fungerer jeg tilsvarende dårlig.

Eva fortalte at hun kom til meg for å få noen argumenter i en pågående diskusjon mellom henne og ektemannen.

Hva slags psykiatrisk/psykologiske behandlingsformer har vi?

Veldig mange forskjellige. Dette er både fordi det er mange forskjellige teorier om hva det er som gjør at mennesker får problemer, og fordi det er mange veier inn til et menneskes sinn. Det er også forskjellige faggrupper som prøver å hjelpe mennesker med psykiske - eller sjelelige - vanskeligheter, og de kan velge forskjellige veier.

Spørsmål: Jeg er en mann i slutten av trettiårene som lurer på om jeg kan ha bipolar lidelse. De siste fem årene har jeg hatt tre store depresjoner.

Alle trenger søvn, men enkelte yrkesgrupper må noenganger holde seg våken i lange perioder. Hvordan søvnmangelen påvirker innlæring og beslutningsprosesser er derfor interessant.

Det har lenge vært kjent at alkoholavhengighet forekommer hyppigere i noen familier enn i andre. Årsakene er både medfødte arvelige egenskaper, økt tilgjengelighet av alkohol, innlæring av uheldige vaner og normer samt vanskelige oppvekstsvilkår som følge av at mor eller far drikker.

Psykoanalyse er en metode som går ut på å klargjøre ubevisste ønsker og behov.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg