Røyking

  • Helseskader
  • Røykeslutt

Festrøyking er et begrep mange er kjent med, og en utbredt praksis, kanskje spesielt blant unge mennesker. Nå viser det seg at røyken faktisk kan medføre økt alkoholkonsum.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har vedtatt endringer i dopingreglene.

Spørsmål: Min mann og jeg sluttet å røyke for over tre år siden. Jeg tygget tyggegummi de første to ukene. Min mann tygger fortsatt tyggegummi. Kan det forsvares? Har det bivirkninger på noen måter?

De fleste mennesker som røyker ønsker å slutte, men mange lykkes ikke på første forsøk. I en ny studie undersøkte man om sjansen for å bli røykfri endrer seg hvis man gjør gjentatte forsøk med tabletter som nedsetter lysten på nikotin og demper ubehaget den første tiden man er røykfri. Tablettene selges etter resept fra lege.

Spørsmål: Min kone røyker en sigarett pr dag. Hun sier hun må gjøre det for at magen skal virke. Lar hun det være kan hun bli forstoppet i mange dager. I tillegg har hun litt uren hud. Det er ifølge henne fordi magen ikke fungerer og derfor ikke skiller ut avfallsstoffer. Hun mener dessuten at en sigarett daglig er ikke så mye. Hva kan jeg si til henne for at hun skal slutte å røyke helt?

Barn som kommer fra hjem hvor det blir røykt, får oftere plager fra luftveiene som tungpustethet, hoste og økt slimproduksjon.

Flere røykere oppsøker akupunktøren for bli kvitt nikotinsuget. Men virker det?

I gjennomsnitt må røykere gjøre 5-7 forsøk på å slutte før de klarer det. Hva skal til for å stumpe røyken for godt?

Studier viser at det er en klar sammenheng mellom faren for å få lungekreft og utdanningsnivå.

Hva kan konsekvensene for svangerskapet være?

Røyking er en sterkt medvirkende årsak til for tidlig fødsel, lav fødselsvekt, spontanabort, dødfødsel og økt dødelighet i første leveuke. Kvinner som røyker har generelt lavere fruktbarhet enn ikke-røykere.

Spørsmål: Jeg har bestemt meg for å slutte å røyke blant annet etter oppfordring fra min familie. Hos legen har jeg fått resept på røykesluttablettene Champix. Har du noen råd til meg om bruk av dem? Jeg ønsker virkelig å lykkes denne gangen.

Hver femte røyker har tidligere hatt røykeslutt som nyttårsforsett - uten å lykkes. En viktig grunn er at det krever betydelig motivasjon og planlegging for å bli røykfri.

Underkategorier

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg