Søvn

En norsk studie belyser noen av ulempene med å bruke vanedannende sovepiller.

Spørsmål: De siste årene har mannen min begynt å sove veldig urolig. Noen ganger snakker og ler når han drømmer, og det hender han dytter til meg ganske hardt, eller han veiver med hendene sine opp i ansiktet mitt. Han er ved god helse, og vi går mye tur og spiser sunt. Er det mulig å gjøre noe med hans uro om natten? Jeg er litt redd at det han kan komme til å skade seg selv eller meg.

Spørsmål: I 2013 fikk jeg vite at kols var årsaken til at jeg hostet ganske mye og at pusten gradvis ble dårligere. Medisinene jeg får hjelper en del om dagen, men de hindrer ikke at jeg våkner om natten av at jeg ikke får puste. Hjertet hamrer og jeg må sette meg opp for å roe meg og få tilbake pusten. Etter en stund sovner jeg igjen for deretter å våkne på nytt. På dagtid er jeg trøtt og tung i kroppen og har ofte hodepine. Hva tenker du om dette?

Spørsmål: Jeg legger meg ganske tidlig hver dag og føler meg stort sett opplagt. Likevel gjesper ofte. Hvorfor gjør jeg det, og hvorfor sier man at gjesping er smittsomt?

Vanligvis trenger man ikke tenke så mye over søvn, det er en del av rutinen. Men i løpet av livet vil de aller fleste ha perioder hvor de sover dårlig og lite. Dette kalles insomni og selv om det stort sett over av seg selv, er det plagsomt mens det står på.

Spørsmål: Jeg vet at det er farlig å sove for lite, men er det skadelig å sove for mye?

Spørsmål: Jeg husker aldri noe av det jeg har drømt. Hva skyldes det, og hva er da hensikten med å drømme?

Ved å senke temperaturen mens vi sover, kan man behandle depresjon, mener forskere.

En omfattende studie av de mest brukte vanedannende sovemedisinene viser at mye av effekten skyldes placebo.

Hormonet melatonin lages naturlig i en rekke dyrearter, og også hos mennesker. Produksjonen foregår i en ertestor kjertel midt i hjernen, kalt konglekjertelen.

Kan man behandle langvarige søvnvansker med annet enn sovemedisin?

Eva hadde ringt og bedt om få tilsendt resept på mer sovemedisiner. Av journalen så jeg at hun hadde fått utskrevet slike ved en rekke anledninger av legesenterets ulike leger.

Demens er en fellesbetegnelse for en gruppe hjernesykdommer som først og fremst rammer eldre mennesker.

Helsedirektoratet oppfordrer pasienter og leger til økt varsomhet i bruk av vanedannende sovemedisiner (Mogadon, Apodorm, Imovane, Zopiklon, Zopitin, Stilnoct eller Zolpidem).

Spørsmål: Jeg snorker mer og mer og min kone er fortvilet. I en tid har jeg tenkt på om jeg skulle bli operert for snorking, men jeg har hørt at det veldig vondt og har derfor kviet meg for dette.

Sover man best alene eller sammen med sin partner? En østerisk studie av 10 heteroseksuelle par belyser spørsmålet.

Det er mange årsaker til at små barn våkner om natten og gråter. Hvis barnet ikke har et tilstrekkelig utviklet språk, kan det være vanskelig å avgjøre om barnet har mareritt eller om det er noe annet som har vekket det.

Spørsmål: Kan personer som går i søvne finne på å kjøre bil?

Det kan lønne seg å være streng med leggetiden til barn og ungdom. En ny studie viser at for lite søvn øker risikoen for å bli rammet av depresjon og selvmordstanker.

Ordtaket om ”å sove på det” er ikke helt bak mål, skal vi tro ny forskning.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg