Søvn

Hormonet melatonin lages naturlig i en rekke dyrearter, og også hos mennesker. Produksjonen foregår i en ertestor kjertel midt i hjernen, kalt konglekjertelen.

Spørsmål: Blir man fysisk svakere av for lite søvn, eller blir man bare motløs?

Kraftig snorking er ikke bare irriterendes for partner; det kan også gå utover begges søvnkvalitet. Det finnes flere typer hjelpemidler som du kan få kjøpt i både butikk og på apotek. Før du tar slike remedier i bruk er det imidlertid noen ting du bør tenke gjennom.

Spørsmål: Kan personer som går i søvne finne på å kjøre bil?

Helsedirektoratet oppfordrer pasienter og leger til økt varsomhet i bruk av vanedannende sovemedisiner (Mogadon, Apodorm, Imovane, Zopiklon, Zopitin, Stilnoct eller Zolpidem).

Spørsmål: Jeg snorker mer og mer og min kone er fortvilet. I en tid har jeg tenkt på om jeg skulle bli operert for snorking, men jeg har hørt at det veldig vondt og har derfor kviet meg for dette.

Stadig flere personer velger å trappe ned og avslutte bruken av vanedannende midler som lindrer søvnproblemer og angst.

Vanligvis trenger man ikke tenke så mye over søvn, det er en del av rutinen. Men i løpet av livet vil de aller fleste ha perioder hvor de sover dårlig og lite. Dette kalles insomni og selv om det stort sett over av seg selv, er det plagsomt mens det står på.

Spørsmål: Jeg legger meg ganske tidlig hver dag og føler meg stort sett opplagt. Likevel gjesper ofte. Hvorfor gjør jeg det, og hvorfor sier man at gjesping er smittsomt?

Spørsmål: I 2013 fikk jeg vite at kols var årsaken til at jeg hostet ganske mye og at pusten gradvis ble dårligere. Medisinene jeg får hjelper en del om dagen, men de hindrer ikke at jeg våkner om natten av at jeg ikke får puste. Hjertet hamrer og jeg må sette meg opp for å roe meg og få tilbake pusten. Etter en stund sovner jeg igjen for deretter å våkne på nytt. På dagtid er jeg trøtt og tung i kroppen og har ofte hodepine. Hva tenker du om dette?

Vansker med søvn kan forekomme helt ned i spedbarnsalderen. Likevel er det få barn over seks år som henvises til undersøkelser for søvnforstyrrelser her til lands. Man regner med at 25-40 prosent av alle barn i Norge har eller har hatt problemer med søvnen.

En norsk studie belyser noen av ulempene med å bruke vanedannende sovepiller.

Kan man behandle langvarige søvnvansker med annet enn sovemedisin?

Studier viser at nattarbeid kan være skadelig for helsen.

Spørsmål: Jeg bruker av og til Imovane 7,5 mg om kvelden for å sove. Kan jeg da kjøre bil neste dag eller sitter denne sovemedisinen i kroppen? Jeg ser at pakken er merket med rød trekant.

En omfattende studie av de mest brukte vanedannende sovemedisinene viser at mye av effekten skyldes placebo.

Alle har dager der de føler seg ekstra trette. Men dersom du sjelden kjenner deg uthvilt, bør du vurdere søvnvanene dine. Tretthet på dagtid skyldes som oftest dårlig søvn om natten.

Det er mange årsaker til at små barn våkner om natten og gråter. Hvis barnet ikke har et tilstrekkelig utviklet språk, kan det være vanskelig å avgjøre om barnet har mareritt eller om det er noe annet som har vekket det.

Alltid sliten og trett? Her er noen tips om hvordan du får mer energi.

Spørsmål: De siste årene har mannen min begynt å sove veldig urolig. Noen ganger snakker og ler når han drømmer, og det hender han dytter til meg ganske hardt, eller han veiver med hendene sine opp i ansiktet mitt. Han er ved god helse, og vi går mye tur og spiser sunt. Er det mulig å gjøre noe med hans uro om natten? Jeg er litt redd at det han kan komme til å skade seg selv eller meg.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg