Alle har dager der de føler seg ekstra trette. Men dersom du sjelden kjenner deg uthvilt, bør du vurdere søvnvanene dine. Tretthet på dagtid skyldes som oftest dårlig søvn om natten.

Her er 11 tips!

1. Få nok søvn

At man må sørge for å få nok søvn er kanskje et åpenlyst poeng, men det må likevel sies. I en travel hverdag er det gjerne søvnen det går utover. Det er ikke uvanlig å kutte ned på antall timer søvn til fordel for jobb, trening, sosiale begivenheter eller andre ting som ”bare må gjøres”.

Det er individuelt hvor mye søvn man trenger, men de fleste voksne bør ha mellom syv og åtte timer hver natt. Ungdom trenger som regel ni timer.

Dersom du aldri føler deg skikkelig våken på dagtid, får du sannsynligvis for lite eller for dårlig søvn. Da må noe gjøres. Se over timeplanen din og stryk de aktivitetene som kan sløyfes. Prøv å frigjøre tid om kvelden og om morgenen, slik at du kan sove lengre. Hvis du sover godt om natten, vil du fungere bedre på dagtid.

2. Begrens tiden til sengs

Ikke spis, les, jobb eller se tv fra sengen. Soverommet bør være forbeholdt søvn og sex. Dersom du og partner krangler eller diskuterer, bør dere gjøre det et annet sted enn i sengen for å ikke svekke opplevelsen av sengen som et positivt sted for søvn og velvære.

3. Etabler en god døgnrytme

Dersom du har vansker med å sovne bør du innføre faste tider for å legge deg og for å stå opp. Disse tidene skal også holdes i helger og ferier.

Stå derfor opp til samme tid hver morgen. En stabil døgnrytme er avgjørende for god søvn. Det gjør det også lettere å sovne til samme tid.

4. Gradvis fremskynd leggetiden

Har du problemer med å sovne til ønsket tid, kan du prøve å gradvis legge deg tidligere. Gå til sengs for eksempel 15 minutter tidligere hver kveld i fire dager. Det kan være lettere å tilpasse seg en endring som skjer litt om litt fremfor å brått legge seg en time tidligere.

 

5. Spis til faste tider

Det er ikke bare faste leggetider som er med på å etablere en god døgnrytme. Regelmessige måltider er også viktig. Spis sunn og næringsrik mat til omtrent samme tid hver dag. Ta deg tid til å sette deg ned og nyte maten. I tillegg til å forbedre nattesøvnen vil gode spisevaner forhindre energitap på dagtid.

Unngå å spise de siste tre timene før du legger deg. Er du for mett kan det være vanskelig å sovne. Legger du deg sulten er det derimot stor sjanse for at du våkner i løpet av natten.

6. Vær i aktivitet

Regelmessig mosjon fører blant annet til bedre søvn, mer energi på dagtid og en skjerpet konsentrasjon. Særlig aerobic virker positivt på søvnen, viser studier. Denne type trening gjør det lettere å sovne, i tillegg til at du får en dypere søvn.

Ta gjerne treningsøkten utendørs når det er mulig. 30 minutter med dagslys styrker søvnmønsteret.

7. Legg deg når du er søvnig

Mange har vansker med å skille mellom tretthet og søvnighet. Det er først når du er søvnig at du skal krype under dynen. Typiske tegn på søvnighet er at øynene begynner å svi, og at du dypper av. Er du bare sliten, bør du vente med å legge deg.

8. Ikke sov på dagtid

Motstå fristelsen til å sove om ettermiddagen. En middagslur kan forstyrre døgnrytmen og nattessøvnen. Det kan gjøre ekstra trett neste dag.

9. Ro ned før du legger deg

Ha et fast ritual på kveldstid som får deg til å slappe av. Dette er særlig nyttig hvis du har en stressende hverdag. Mediter, ta et varmt bad, les en bok eller lytt til rolig musikk. Å drikke en kopp te eller kakao kan også gjøre nytten.

10. Unngå alkohol

Selv om alkohol kan gjøre det lettere å sovne er det ikke å anbefale som sovemedisin. Alkohol går utover den dype søvnen. Denne søvnfasen er avgjørende for at du skal føle deg uthvilt på dagtid.

11. Søk hjelp

Hvis du ofte er trett på dagtid selv om du sover godt om natten, bør du snakke med legen din. Det kan være at du har en søvnsykdom som for eksempel urolige bein, narkolepsi eller søvnapné syndrom.

Søvnproblemene kan også ha en bakenforliggende årsak, som for eksempel smerter eller bruk av bestemte medisiner. Depresjon og angst kan også forstyrre søvnen.

Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hva som er grunnen til at du sover dårlig, og gi deg behandling eller råd om hvordan du kan få det bedre.

Kilde: Webmd.com