Spørsmål: En gang jeg sovnet på en benk i en park hadde jeg en virkelighetsdrøm.

Jeg følte at pustefunksjonen min stoppet, og at jeg kjempet får ikke å dø. Det føltes som om kroppen min vrei seg i halvdrømme for å komme ut av døden. Hva er dette? Jeg er i tjueårene.

Svar: Det er nærliggende å tenke at du det som kalles en hypnagog søvnhallusinasjon. Det er en drømmelignende tilstand som inntreffer når man er nesten våken. Avstanden til våken tilstand er så kort at man selv ikke føler at man sover. Drømmen kan bestå av bilder eller ”filmer”, lyder, lukter, smak og berøring. Hypnagoge søvnhallusinasjoner kan oppleves som positive som for eksempel at man kan fly, eller de kan være skremmende slik du beskriver. Opplevelse av ikke å få puste, eller at man er i en annen farlig situasjon er ganske typisk.

Søvnhallusinasjoner er vanlige, særlig blant barn og unge voksne. Nesten halvparten av alle mennesker har en eller flere hypnagoge hallusinasjoner i løpet av livet og omkring 1 av 15 har mange. Søvnforstyrrelsene dukker gjerne opp i perioder med stress eller for lite søvn. Hos noen få skyldes de epilepsi, narkolepsi (”sovesyke”), migrene, en psykisk lidelse eller de er en bivirkning av medisiner. Mange har erfart at søvnhallusinasjoner opptrer hyppigst når de sover på ryggen, og at det kan hjelpe å ligge på siden eller magen.

Hvis du hyppig har ”virkelighetsdrømmer” eller du har andre symptomer som kan tyde på at du lider av en søvnsykdom som for eksempel uttalt trøtthet på dagtid, vil jeg anbefale deg å kontakte legen din for en vurdering.