Siri var urolig. Hennes nyfødte datter unngikk øyekontakt og stirret mye på veggen.

Siri kommer til kontroll seks uker etter fødsel av sitt første barn. Hun har med seg en søt liten jente, Maria, med runde kinn og klare øyne. Siri og mannen hennes hadde nylig flyttet til byen fordi hun skulle studere. Hun kjente ikke så mange ennå og tilbrakte mye tid alene sammen med lille Maria. Siri var bekymret.

Pasient Maria vil nesten ikke se på meg. Hun bare stirrer på et punkt i veggen. Kan hun være autist?

Lege Får du ikke blikkontakt i det hele tatt?

Pasient Jo, men bare i noen få sekunder, så snur hun seg vekk og stirrer i veggen igjen. Jeg gjør mange grimaser og lager koselyder for å få henne til å snu hodet, men hun virker helt absorbert av punktet hun stirrer på. Det synes jeg er trist. Tror du det er sånn hun er, eller vil det forandre seg?

Lege Det er normalt at seks uker gamle babyer bare gir blikkontakt noen sekunder av gangen. Stirringen hennes, som du beskriver, høres ut som et normalt fenomen som kalles tvungen oppmerksomhet. Når hun stirrer inn i veggen ser hun kanskje på en solskinnsflekk som er der og forsøker å skille den fra veggen.

Pasient Men hvordan kan man vite at det er det er det som skjer i hodet hennes?

Lege Hvordan menneskets tankemessige og følelsesmessige utvikling forløper, har opptatt forskere lenge. Det har faktisk vært utført mer systematisk observasjon av menneskets to første leveår enn av noen annen periode i livet. Nøyaktig hva som foregår i hodet til Maria når hun stirrer, vet vi ikke, men ulike forskere har lansert forskjellige teorier. Daniel Stern, som har observert spedbarn i over 20 år, mener at spedbarnets blikk blir tiltrukket av områder som er begrenset av en klar markert ramme. Hvis for eksempel Maria oppdager en lys solskinnsflekk på en mørk vegg, blir veggen rammen. Spedbarn studerer gjerne nøye overgangen mellom lys og mørke. Når barnet stirrer på en den vil etter hvert hjernens bearbeiding av synsinntrykkene føre til at denne grensen framstår i ulike fargenyanser. Dette vil fengsle hennes oppmerksomhet, og hun kan være vanskelig å avlede slik du har erfart. Andre forskere mener at når barnet stirrer på et punkt vil tankene hennes begynne å vandre. Som voksne kan vi kjenne dette igjen når øynene våre er festet på et punkt i omgivelsene, mens tankene våre er et helt annet sted. Du kan for eksempel sitte på forelesning å se på professoren, men ikke få med deg noe av det han sier fordi du tenker på Maria eller minner fra sommerferien.

Pasient Maria kan derfor være mentalt frisk selv om hun virker fjern og utilgjengelig.

Lege Ja, det er helt riktig.

Pasient Men når kan jeg forvente at hun blir mer sosial, smiler og pludrer til meg?

Lege Mellom åttende og tolvte uke vil det vanligvis skje mye. Da kommer hun sannsynligvis til å holde blikket ditt lenger og smile. Hun vil da oppfatte ansikt som det mest tiltrekkende og fascinerende hun kan se på. Når hun er rundt tre og en halv måned, kan hun kontrollere blikket sitt nesten like godt som en voksen. Da kan hun ta initiativ til og avslutte øyekontakt. Hun har trådt inn i en sosial verden.

Pasient Hvilken verden er hun i nå da, i følge disse forskerne?

Lege I følelsenes verden. Maria oppfatter gjenstander ut i fra hvilke følelser de vekker i henne ikke ut i fra hva hun kan gjøre med tingen eller hva den blir kalt.

Pasient Så du tror ikke jeg har fått et autistisk barn?

Lege Nei, men du må gjerne komme innom å vise henne frem når hun er blitt fire måneder, så får vi se om hun vil se på og smile til doktoren sin.

Samtalen ble utviklet i samarbeid med spesialist i klinisk psykologi Marianne Skar.