Tiril hadde problemer med å takle sin fem år gamle sønn.

Tiril hadde vært pasient hos meg i flere år og var en sindig dame. Hun fortalte at hun strevde med å takle sin seks år gamle sønn Harald. Det ga henne søvnløse netter.

Pasient Han er ofte som en kruttønne og kan frese og trampe i gulvet, smelle med dører, kaste ting i veggen og bli helt ildrød i ansiktet. Det blir fort store dramaer ut av de minste ting som for eksempel å pusse tennene eller legge seg. Jeg var ikke sånn da jeg var barn og min mann er også rimelig behersket.

Lege Temperament betraktes som en hjørnestein i personligheten og synes å være til stede fra fødselen av. Noen barn er lette å roe. Andre kan være en større utfordring å mestre. Når barnet har et annet temperament enn en selv kan det være vanskelig å oppnå et godt samspill. Kanskje det bidrar til at du opplever konfliktene med Harald som ekstra utfordrende.

Pasient Ja – det er godt mulig, men han er virkelig noe for seg selv.

Hun lurte på om han kunne ha ADHD, men gutten hadde ingen problemer med å konsentrere seg og fungerte godt sammen med vennene sine i klassen. Gjennom samtalen med henne framkom heller ingen andre holdepunkter som tydet på at hans adferd skyldtes en sykdom.

Lege Ta ham med til neste time så får jeg høre om han vil være med på et lite ”prosjekt.”

Harald kom uken etterpå med en stor syltetøyflekk på t-skjorta, bustete hår og hull i buksa på begge knærne.

Pasient Han nektet å skifte, sier moren oppgitt.

Harald satte seg bestemt ned i stolen.

Pasient Mamma kjefter hele tiden, åh!

Lege Ja, det er dumt at du og mamma krangler.

Lege Har du hørt om sinnatrollet, Harald?

Pasient Hæ?

Lege Når du blir sint kan du tenke deg at det er som om et troll har lurt seg inn i kroppen din og begynner å hamre og banke. Da begynner hjertet å slå raskere, pusten går fortere og skuldrene blir stramme. Kanskje du kan lure sinnatrollet så du får være mer i fred?

Pasient Hæ, hvordan skal jeg få til det da?

Lege Du må være lurere enn trollet. Jeg kjenner en annen gutt som er litt større enn deg som begynte å spionere på trollet og til slutt klarte å lure det. Han kjøpte en notisbok han kalte detektivboka si. Også fikk han en lommelykt og et forstørrelsesglass av mammaen og pappaen så han kunne undersøke trollet. Men det kan være litt vanskelig for trollet er oftest usynlig. Men gutten laget en tegning i detektivboka hvor han var når sinnatrollet kom og hvem han var sammen med. Det gjorde han i en uke og da han så kikket igjennom tegningene sine oppdaget han at sinnatrollet ofte hadde kommet når de skulle spise middag.

Pasient Ja, og hva gjorde han da?

Lege Jo, når han kjente at det begynte å koke i hodet og han visste at trollet var på vei, gikk han ut i stua, åpnet opp vinduet og heiv det ut av huset. Så lukket han vinduet så trollet ikke kunne snike seg inn igjen på en stund.

Pasient Hvem vant da?

Lege Gutten var lurere enn trollet. Som regel fikk han hivd ut trollet, men noen ganger var det veldig sta og da gikk gutten og skyldte det ned i do. Da hørte han at det buldret nedover i rørene. Har du lyst til å være detektiv, Harald?

Pasient Ja!

Pasient Jeg kan kjøpe bok, sa mammaen, rettet på brillene sine og smilte.

Å slippe ut dampen var god tone før. I dag hevder forskere at man i stedet blir mer sint av å leve ut sinnet i tide og utide. Gutter og jenter med kort lunte skammer seg gjerne over sitt temperament fordi det vanligvis fører til kritikk og straff fra omgivelsene. Et vanskelig humør gjør at man kan bli satt utenfor i mange sosiale sammenhenger. De stadige konfliktene kan etter hvert svekke selvfølelsen og derved opprettholde sinnet.

Både arv og miljø påvirker graden av sinne. Noen er født med et ampert temperament. Andre har hatt en oppvekst som har gitt grunn til sinne. Hos noen har sinnet sitt utspring i både arv og opplevelser gjennom barndommen. Barn er ofte flinke til å finne løsninger på følelsesmessige problemer hvis man blir enige om at årsaken til vanskelighetene er utenfor dem selv.

Foto: © iStockphoto.com/Mlenny