13 år gamle Robert syntes at han var for lav i forhold til de andre guttene i klassen.

Da jeg ropte opp Robert reiste også moren hans seg opp, og spurte ham om han var siker på at hun ikke skulle bli med inn. Jeg så at de hadde en uenighet seg i mellom. Robert var irritert. Moren så på meg, og jeg nikket til henne, før han kom alene inn til meg.

Robert er en hyggelig gutt på 13 år som hadde vært hos meg flere ganger tidligere, men aldri alene. Nå var han ikke i godt humør. Da jeg spurte ham hva han ville snakke om i dag, svarte han litt irritert at jeg så vel kanskje at han var altfor liten.

Jeg sa som sant var at jeg aldri hadde tenkt over at han var liten, og at kroppshøyden varierer mye i den alderen han var i nå. Jeg sa likevel at jeg så at han ikke var av de største på sin alder, men at det ikke trengte å si noe om hvor stor han kom til å bli. Han fortalte at alle klassekameratene hans var mye høyere og tøffere enn han. Jeg sa at jeg i hvert fall ikke trodde at alle var tøffere enn ham, for Robert var en stilig gutt.

Han fortalte at noen av guttene kalte ham Knotten, og det er ikke var noe gøy. Han fortalte at ingen av jentene vil være sammen med ham, fordi han var mye mindre enn dem også. Robert ville vite om det var noe han kunne gjøre for å vokse fortere.

Jeg sa først at jeg skjønte at det var leit å bli kalt Knotten. Deretter forklarte jeg at mennesker vokser i ulik takt. Gutter kommer senere i puberteten enn jentene. Noen slutter å vokse i 15-16 års alder, mens andre strekker seg helt til de er 18-19 år.

Jeg fortalte ham at den viktigste pekepinnen på hvor høy han ville bli, kunne han få ved å kikke seg rundt på familien sin, spesielt foreldrene sine. Kroppshøyde er arvelig, og mange blir også litt høyere enn foreldrene sine, antageligvis på grunn av bedre ernæring i de senere årene. Jeg forklarte ham at man også kan ta et røntgenbilde av hånden for å sjekke hvor lenge personen vil fortsette å vokse.

Jeg prøvde å spørre ham om han var kommet i puberteten, og eventuelt hvor langt han var kommet. Han syntes at dette var flaut å snakke om og jeg fikke ikke noe klart svar på spørsmålet. Jeg forklarte at en person som ikke var kommet i puberteten eller som nylig hadde påbegynt denne utviklingen, vil vokse i noen år til og derfor ville bli vesentlig høyere.

Han virket fornøyd med svaret, selv om han sa at det likevel ikke var noe stas å være liten nå.

Pasient Er det noe som kan gjøre at jeg vokser fortere?

Jeg fortalte ham at vi kunne ta en blodprøve for å sjekke om han produserte tilstrekkelig med veksthormon. I så fall ville han ikke vokse raskere hvis han fikk tilskudd med dette hormonet. Vi ble enige om at han i første omgang skulle tenke på det vi hadde snakket om.

Foto: © iStockphoto.com/Rogeramjet