Lars kom inn med den nesten to år gamle sønnen Erlend og sa at de var bekymret fordi han gråt så mye når de leverte ham i barnehagen.

Pasient Det er ikke måte på hvor mye han hyler. Han virker helt fortvilet. Ingen av de andre barna gråter så lenge. Og nå er det snart tre måneder siden han begynte i barnehagen, sukket faren. Vi vil bare få sjekket at han ikke er syk så vi blir litt mer trygge på at vi ikke gjør noe galt!

Faren fortalte at Erlend ellers virket frisk. Han var riktignok en del forkjølet men ikke mer enn de andre barna på avdelingen. Jeg spurte Lars om Erlend generelt gråt mye eller om først og fremst gjorde det i forbindelse med leveringen i barnehagen. Han fortalte at Erlend stort sett var en glad gutt som var blid hjemme på ettermiddagen og i helgene. Ettersom Erlend ikke hadde noen tegn på sykdom og jeg ikke fant noe spesielt da jeg undersøkte han, sa jeg enig med faren i at gutten nok var frisk.

Noen barn gråter mer enn andre, og gråt ved levering kan vedvare i lang tid for enkelte. Det er ulike årsaker til dette. For det første er barn forskjellige. Det er også vi voksne. Hvis man selv synes avskjedene i barnehagen er triste, smitter dette gjerne over på barnet. Det er vanskelig å gå fra et gråtende barn. Man vil naturlig nok heller trøste den lille framfor å forlate det. Men når barnet ser foreldrenes reaksjon og samtidig mottar trøst, kan det bekrefte det triste i situasjonen. ##1##Iblant skyldes nok også gråt ved levering først og fremst en slags vane. Barna blir rett og slett triste fordi de forbinder levering med gråt.##

Man bør derfor tilstrebe en lett stemning når man leverer. Man bør likevel ikke være for gøyal og aktiv, for da etterlater man et tomrom når man går. Prøv heller å integrere barnet i noe det interesserer seg for, og snakk med barnehagepersonalet om problemet slik at det kan ta seg ekstra godt av barnet i denne situasjonen.

Et generelt råd er å gjøre leveringen kort og grei. Ryddige rutiner er forutsigbare for barnet. Man bør også alltid si ifra når man går. Da lærer barnet at du ikke bare forsvinner og at de kan stole på deg. Barna gråter som regel ikke lenge. Vent litt utenfor døren, oftest stagner gråten så fort mor eller far har gått ut. Det kan være godt å høre.

Til slutt nevnte jeg at hvis et barn gråter mye når man forlater det, bør man spørre seg om det kjenner seg utrygg enten på grunn av forhold hjemme eller i barnehagen. Lars mente at Erlend var fornøyd begge steder. Han virket alltid glad og lekte med de andre barna når han eller moren kom for å hente ham. Lars sa han trodde at de nok kanskje bare hadde kommet inn i et dårlig spor når det gjaldt levering.

Foto: © iStockphoto.com/Viktor_Kitaykin