Når er barnet stort nok til at mor kan reise i fra det over flere dager? Hvor gammelt bør barnet normalt sett være for at ikke fraværet skal utløse stor sorg og frustrasjon?

For barn under ett år eksisterer kun det som barnet kan se, høre eller føle. Når mor eller far forlater værelset avtar raskt vissheten om at de fortsatt finnes. Småbarn trenger derfor å få dette bekreftet til stadighet. I motsatt fall føler de seg forlatt. Angsten for adskillelse er mest synlig i åtte-ni måneders alder og avtar deretter. Av den grunn bør man unngå at mor og far reiser bort samtidig de første par årene.

Iblant er fraværet ikke til å unngå. Dette kan likevel gå bra dersom barnet bor sammen med en person det er trygg på og er omgitt av lukter, lyder og gjenstander det er fotrolig med. Hvis ikke bestemor eller tante bor hjemme hos barnet, vil det være klokt at det får med seg sengen sin eller i hvertfall dynen og noen kosedyr. Mor eller far kan med hell sove sammen med barnet den første natten i det nye værelset. Det er best om den som skal passe barnet er kjent med leggeritualer og andre rutiner som gjør dagen trygg og forutsigbar for den lille. Etter at foreldrene er reist kan man kikke på bilder av dem og fortelle barnet at de snart kommer tilbake. Fraværet bør gjøres så kort som mulig.

Barn er imidlertid forskjellige. Noen er mer sårbare enn andre og orker ikke å overnatte hos andre før i skolealderen. Enkelte to-åringer synes derimot det er stor stas å være alene på besøk.