Ny studie viser at kreftpille kan redusere risikoen for attakk hos MS-pasienter med 55 prosent.

Ved multippel sklerose (MS) rammes nerveceller i sentralnervesystemet (ryggmarg og hjerne). Kroppens eget immunsystem går til angrep på myelinet som omgir nervefibrene. Hva som forårsaker angrepet er ikke fullt ut kjent. Typiske symptomer er nedsatt førlighet eller syn, lammelser og koordinasjonsvansker. Hvilke symptomer den enkelte får, omfanget av dem og varigheten varierer fra pasient til pasient. Sykdomsbildet preges ofte av gjentatte attakk som avløses av perioder med delvis bedring.

Leukemi-medisin

Cladribine er tablettversjonen av en cellegift som vanligvis tas intravenøst. Medisinen brukes i behandlingen av leukemi (blodkreft).

Ved å undertrykke immunsystemet kan Cladribine redusere risikoen for fremtidige skader på nervesystemet.

Britisk studie

Mer enn 1300 MS-pasienter deltok i studien. For hvert år var deltagerne med på to eller fire behandlingsprogrammer. Studien ble avsluttet etter to år. Ett behandlingsprogram bestod av én Cladribine-tablett hver dag i fire eller fem dager. Årlig innebar dette 8-20 dager med behandling. Noen av deltagerne fikk placebo (narremedisin) i stedet for Cladribine.

Resultatet

Det viste seg at risikoen for attakk ble redusert med 55 prosent hos de som fikk Cladribine, sammenlignet med de som fikk placebo. Risikoen for å bli ufør sank med 30 prosent.

På MR-bilder var det færre arr og betennelser i hjernen hos de som ble behandlet med Cladribine enn hos de som fikk placebo.

Det var få alvorlige bivirkninger.

Kan ha en enorm påvirkning

– Dette er utrolig spennende funn. En effektiv tablettbehandling kan ha en enorm påvirkning for folk med MS, sier Gavin Giovanni, professor ved Queen Mary, University of London, og leder av forskningen.

– Å kunne ta en tablett i stedet for sprøyter vil bli et stort skritt fremover for personer med MS, sier Lee Dunster, forskningssjef i det engelske MS-forbundet.

Produsenten håper at tabletten skal være tilgjengelig om 12 til 18 måneder.

Forskerteamet skal fortsette å følge studiedeltagerne for å avdekke virkninger og bivirkninger ved lang tids bruk.

MS i Norge

I dag har omkring 7000 nordmenn MS. Hvert år registreres det mellom 250 og 300 nye tilfeller.

Kilder:
1.”Cancer pill offers MS benefits”, Bbc.co.uk, 29. april 2009
2. “Gode resultater for MS-tablett”, Ms.no, 30. april 2009
3.”Tablet to treat multiple sclerosis seen as huge step forward”, Guardian.co.uk, 30. april 2009