Ved å kombinere kreftmedisinen Mitoxantrone med MS-medisinen Copaxone, har multippel sklerose-pasienter opplevd en reduksjon i hyppigheten av tilbakefall på hele 90 prosent. Nå står flere studier for døren.

Resultatene av den fem år lange studien ved The Walton Centre for Neurology i England har vist at en slik kombinasjonsbehandling kan bety et nytt liv for pasienter som tidligere var sengeliggende.

Mitoxantone er et kraftig legemiddel for behandling av kreft, og kan bare brukes i korte perioder. Middelet har også tildels alvorlige bivirkninger. I kombinasjonen med Copaxone, som er et sykdomsbegrensende legemiddel som allerede benyttes av mange MS-pasienter, er behandlingen kortvarig slik at disse bivirkningene reduseres. Forskerne har altså balansert bivirkningene mot den svært gode nytten MS-pasienter har av behandlingen.

En av pasientene i studien, en 28 år gammel kvinne som tidligere ikke var i stand til å gå eller å bruke hendene, har ikke hatt tilbakefall siden 2002. Allerede få uker etter behandlingen startet kunne hun gå fra behandlingssenteret uten hjelp. Ifølge henne selv lever hun nå et normalt liv og studerer psykologi ved Universitetet i Leeds.

Pasientgruppen som forsøkte kombinasjonsbehandlingen var bare på 27 pasienter, men mange av dem opplevde tilsvarende grader av reduksjon i tilbakefall. Nå startes ytterligere 10 studier ved medisinske sentre i England.

Kilde: Journal of Neurology, august 2006