For snart to år siden ble Torhilds mann Egil alvorlig syk. Han gjennomgikk flere tarmoperasjoner, og enden av tarmen ble lagt ut på magen. Det tok lang tid før han aksepterte den nye situasjon og ble fortrolig med å skifte posene.

Inngrepet etterlot arr omkring tarmene. De forårsaket tilbakevendende anfall med sterke magesmerter, og to ganger hadde han vært innlagt på sykehus for å få løsnet på arrene. Den lange tiden med sykdom og smerter hadde tært på dem begge.

Pasient Han blir fort sliten og er veldig irritabel.

Lege Det er forståelig med tanke på alt han har vært igjennom. Men det kan ikke ha vært lett for deg heller.

Pasient Nei – det er tungt når han er så nedfor. På den annen side tenker jeg at vi egentlig skal være glade for at han lever. Det har jo vært nære på noen ganger. Og med tanke på alt han vært i gjennom må jeg si at han egentlig har vært utrolig tålmodig. I det siste har det heldigvis gått en god del bedre med han.

Lege Så fint!

Pasient Etter at han fikk plass på dagavdelingen ved eldresenteret har han blomstret opp. Han er som du vet veldig sosial.

Torhild hadde bestilt time for å sjekket sin egen helse. Hun hadde litt høyt blodsukker. Vi snakket derfor om betydningen av å ikke legge på seg. Og hvis hun kunne gå ned noen kilo, ville blodsukkeret sannsynligvis bli normalt.

Pasient Jeg har knapt vært utenfor døren mens Egil har vært syk. Men etter at han begynte på eldresenteret har jeg fått flere timer til meg selv hver dag. Jeg elsker jo å gå turer. Det blir godt å være mer aktiv igjen.

Lege Du har tatt utrolig godt vare på Egil, synes jeg. Du har strukket deg langt, og det er på høy tid at du får vie deg selv oppmerksomhet.

Torhild nikket langsomt. Blikket hennes var litt matt.

Pasient Datteren min ba deg spørre om jeg kan få ta en krefttest som hun har lest om på Internet. Jeg har skrevet opp navnet. Den heter CA 125 og kan visstnok vise om man har kreft. Kjenner du til denne prøven?

Lege Ja – hos noen kvinner med kreft i eggstokkene stiger den i verdi. Hos disse kvinnene kan den brukes til å følge sykdommens utvikling og effekten av behandlingen. Dessverre er den ikke egnet til å undersøke om friske mennesker har kreft. Den er for lite følsom og presis til det. ##1##Hvis man måler CA 125 hos alle voksne kvinner, gir den utslag hos mange friske. Og hos en for stor andel av dem som faktisk har eggstokkreft er prøveresultatet helt normalt.## Jeg kan derfor ikke anbefale deg denne testen.

Vi snakket om de vanligste tegnene på kreft i eggstokkene. Torhild hadde ingen av disse. Vi avtalte at hun for sikkerhets skyld skulle få en ny time uken etter for å få tatt den rutinemessige celleprøven av livmorhalsen. Samtidig kunne hun få sjekket om eggstokkene var normalt store.