Helene fryktet at hun hadde fått brystkreft.

Helenes datter er snart ett år gammel.

Pasient Jeg sluttet å amme for to måneder siden. Noen uker senere oppdaget jeg en kul i det venstre brystet mitt. Nå begynner jeg å bli litt engstelig for at det kan være noe.

Hun fortalte at hun hadde kjent en del klumper i begge brystene mens hun ammet men hadde tenkt at det sikkert var normalt. Helene hadde rett i at det er vanlig å ha enkelte ujevnheter og kuler - særlig i en ammeperiode. Jeg spurte om noen i hennes nærmeste familie hadde hatt brystkreft. Det kjente hun ikke til hvilket svekket sannsynligheten for at kulen var ondartet. Hennes unge alder reduserte faren ytterligere, selv om enkelte kvinner dessverre blir rammet av denne kreftformen tidlig i livet. Det var derfor viktig å undersøke kulen grundig. Den var glatt, rund og lett å bevege. Ondartede kuler er gjerne mer ujevne og vanskeligere å skyve på fordi de vokser inn i annet vev.

Ettersom Helene var 29 år, ingen i hennes familie hadde hatt brystkreft og svulsten virket godartet, mistenkte jeg at den var en tilstoppet melkekjertel. Helt sikker kunne jeg imidlertid ikke være utelukkende ved å kjenne på kulen. Jeg foreslo derfor å henvise henne til en spesialist på brystdiagnostikk. Han ville ta stilling til om Helene burde få undersøkt brystet med ultralyd eller røntgen (mammografi).

Mammografi er en røntgenundersøkelse der man tar bilder av brystene, oftest i to retninger. Hos unge kvinner med mye kjertelvev kan det noen ganger være vanskelig å finne kuler med denne metoden. Hvis man mistenker en cyste, er det ofte nyttigere å undersøke brystet først med ultralyd. Da slipper pasienten en røntgenundersøkelse som kanskje er vanskelig å tyde.

Helene virket beroliget over at jeg ikke trodde kulen var farlig men var likevel fornøyd med å få sjekket den.

Pasient Ja, du vet hvordan det er når man først har begynt å engste seg. Men si meg, mener du egentlig at det er unødvendig å undersøke kulen videre? Dersom du utelukkende gjør det som ”psykoterapi” for å berolige meg, så får du si fra, for da skal jeg heller prøve å legge det bak meg.

Jeg sa at jeg var nesten helt sikker på at kulen var ufarlig. Dersom jeg kunne være 100 prosent sikker på dette så ville videre undersøkelser selvfølgelig være unødvendig og bortkastet. Men det var ikke mulig å være så sikker, ettersom sjeldne ting faktisk forkommer. Dessuten er mammografi og ultralyd relativt enkle og greie undersøkelser.

Sjelefred etter å ha engstet seg kan i seg selv noen ganger være god nok grunn til å foreta videre en undersøkelse. Dette er et typisk dilemma i jobben min. Vi bør som leger være årvåkne og huske på at sjeldne ting forekommer. Samtidig kan undersøkelser være en belastning for en pasient og enkelte ganger kan det oppstå komplikasjoner som følge av dem.

Før Helene gikk, minnet jeg henne viktigheten av at hun undersøkte brystene sine selv rutinemessig. Det beste tidspunktet er de siste dagene av menstruasjon. Da er kjertlene minst, og det er derfor lettere å kjenne andre kuler. Ved å gjøre dette hver måned blir den enkelte kjent med kjertler og klumper i sine bryst og merke dersom det tilkommer en ny.