Odd røykte mye og hadde hatt halsproblemer i det siste. Han fryktet det var strupekreft.

Odd kom til meg fordi han hadde hostet og vært hes i noen uker. Han fortalte at han ofte hostet en del om vinteren, men at det ikke pleide å vare så lenge som nå.

Pasient Jeg er sikkert bare blitt hypokonder, men nå har kona mi Gerd skremt meg opp!

Lege Uff, da, hva har hun fortalt deg?!

Pasient Nei, hun har bare minnet meg om at min onkel døde av strupekreft. Gerd har aldri likt at jeg røyker, skjønner du. Hun sier ofte at jeg bør slutte fordi jeg kan få både lungekreft og mye annet. Uansett, jeg leste i legeleksikonet vårt at heshet og mye kremting er tegn på strupekreft, og så tenkte jeg på at jeg kan være arvelig belastet, da vet du.

Odd fortalte at han hadde blitt redd for at også han måtte få fjernet strupehodet slik de gjorde med onkelen. Hos han hadde kreften kommet langt da den ble oppdaget, og han døde etter bare ett år. Selv hadde Odd røykt i snart 40 år. Tidligere gikk det med opp til 30 sigaretter daglig. De siste årene hadde kona forvist han til på verandaen når han ville røyke, og det hadde begrenset forbruket.

Lege Er du hes hele tiden eller først og fremst når du hoster og er forkjølet?

Hos mer enn halvparten av dem som får strupekreft, er heshet det eneste sykdomstegnet. Andre tegn kan være irritasjon i halsen eller hoste. Etter hvert trekker gjerne smertene opp i det ene øret. Pustevanskeligheter og kuler på halsen kan forekomme. I motsetning til en vanlig forkjølelse vedvarer symptomene ved strupekreft i mange uker uten tegn til bedring. Men jeg forklarte ham at dette heldigvis er en relativt sjelden sykdom selv blant personer som røyker. Odd var lettet over å høre dette og fortalte at han kun hadde vært hes og hostet den siste tiden i forbindelse med at han hadde hatt influensa.

Pasient Men hvis jeg har kreft, må jeg da få operert vekk strupehodet?

Jeg forklarte at behandlingen ved denne kreftformen avhenger av hvor langt den har utviklet seg når man oppdager den. Hvis svulsten blir påvist tidlig, kan man bestråle den med godt resultat. Er den større, er det oftest nødvendig å både bestråle og fjerne strupehodet.

Pasient Får man hull på halsen etter operasjonen? Og hvordan klarer man å snakke?

Ettersom stemmebåndene er en del av strupehodet får man problemer med å snakke. Mange lærer seg etter hvert en spesiell teknikk som heter spiserørsstemme. Det innebærer at man svelger luft og raper den opp igjen. Med luften som slippes opp kan pasienten forme ord med munnen. Et alternativ er å få operert inn en liten taleventil. Noen pasienter lykkes ikke i disse måtene å snakke på. Da må en ty til et lite apparat man holder inntil halsmuskulaturen. Dette gir en noe eiendommelig men fullt forståelig tale.

Før Odd gikk, undersøkte jeg munnen og svelget hans. Det var ikke tegn til kreft.