Erlend fikk påvist kreft i prostatakjertelen for åtte år siden. Sykdommen er blitt holdt i sjakk ved at han hver tredje måned får en sprøyte som undertrykker kroppens produksjon av mannlige hormoner. Uten disse mistrives kreftcellene. Da vi nylig ved hjelp av en blodprøve sjekket aktiviteten i sykdommen var den knapt målbar.

Pasient Jeg blir så slapp av sprøytene. Hver ettermiddag må jeg legge meg ned å sove. Det er så leit når vi er borte hos noen, eller vi har besøk. Da må jeg anstrenge meg meget for å ikke sovne.

Han fortalte at han hadde hatt det slik helt siden han begynte med sprøytene noen år tilbake. Jeg spurte hvordan han hadde det når han fikk tilstrekkelig med søvn. Da følte seg i bra form. Vekten hans var stabil, matlysten god og han ble ikke spesielt trett når han gikk tur. Jeg foreslo at jeg forhørte meg med en spesialist om Erlend kunne forsøke å bytte til et annet medikament neste gang han skulle få sprøyte. Det syntes han var greitt. Han hadde meg seg med den vante sprøyten i dag. Middelet koster fire tusen kroner, og han syntes det var ille å bruke den selv om han fikk den blå resept.

Pasient Jeg kan leve med trettheten til neste gang, men jeg setter pris på at du sjekker om det finnes en annen behandling jeg kan bruke.

"Det økte søvnbehovet er en kjent, men ikke vanlig bivirkning av medisinen han bruker."

 

Neste dag ringte hans kone. Hun var bekymret. Der jeg hadde satt sprøyten var det nå blitt en hevelse. En time senere kom de til kontoret. Jeg undersøkte hevelsen. Den var fast og huden over var rød. Jeg kunne ikke helt utelukke at han hadde fått en infeksjon etter stikket, men ut i fra helhetsinntrykket og svaret på en blodprøve vi tok mistenkte jeg at han hadde reagert på innholdsstoffet i sprøyten. Kona mente hevelsen hadde avtatt litt de siste timene, og vi ble enige om å se tiden litt an.

Senere samme dag kontaktet jeg en representant for produsenten av middelet. Jeg ble litt overrasket over at han ble glad for at jeg fortalte om trettheten og om hevelsen.

Lege Det er viktig for oss å følge nøye med på hvilke bivirkninger som oppstår ved bruk av våre medisiner. Kan du også melde fra til Statens legemiddelverk?

Det lovet jeg å gjøre og syntes det var positivt at han ikke ønsket å fraskrive seg ansvar for bivirkningene. Han foreslo at Erlend prøvet et konkurrerende produkt. Det kunne også gi tretthet, men noen av dem som ble trett av det ene middelet ble det ikke hvis de forsøkte det andre. Deretter ringte jeg en kreftspesialist som var enig i legemiddelrepresentantens forslag.

Jeg informerte Erlend om rådene jeg hadde fått. Han ønsket å forsøke det andre medikamentet neste gang.

Pasient Kanskje jeg kan gå i selskap uten å sovne fra vertinnen, sa han selvironisk. Spøk til side – det vil være veldig godt for meg og kona om jeg ble litt kvikkere.

Lege Ja – jeg håper du blir det, sa jeg.

Foto: © iStockphoto.com/duncan1890