Geir er i begynnelsen av tjueårene. Til tross for at han er en flott og vennlig kar, har han lave tanker om seg selv. Når han er sammen med andre kjenner han seg bundet og sjenert. Han sliter også en del med angst for sykdommer og er tidvis nedfor. Angstproblemene mener han skyldes tidligere bruk av hasj og ecstasy.

For snart tre uker siden kom han fordi han hadde lagt merke til en liten utvekst på penis. Utveksten var hudfarget og gjorde ikke vondt. Overflaten var rufsete og diagnosen var grei å stille. Utveksten var en kjønnsvorte – også kalt kondylom. Den skyldes et virus som overføres ved seksuell kontakt. Han har hatt ulike partnere de siste årene. ##1##Ettersom det kan gå noe tid før vorten blir synlig, var det vanskelig å fastslå en sannsynlig smittekilde.## Han fikk resept på et middel til å smøre på vorten slik at den forsvinner. Det hadde den gjort, og han var fornøyd med det. Han satt imidlertid urolig på stolen og var svett i pannen.

Pasient Jeg har lest at man kan få kreft av kjønnsvirus, sa Geir. Hva slags kreft er det, og når vet jeg om jeg har fått det?

Lege Du har rett i at enkelte slektninger av de virusene som forårsaker kjønnsvorter kan gi kreft. Noen av disse slektningene er årsaken til kreft på livmorhalsen hos kvinner. Disse variantene av viruset forårsaker ikke synlige vorter. Viruset du hadde har således ikke kreftframkallende egenskaper. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for det.

Pasient Å – det var bra, sa han og tørket svette fra pannen. Er det helt sikkert at viruset mitt er helt borte?

Lege Det hender at man kan ha viruset en tid i huden selv om vorten ikke lenger er synlig, og hos enkelte forårsaker det nye vorter. Da kan man gjenta behandling. Etter hvert viruset som regel av selv.

Pasient Betyr det at jeg fortsatt kan smitte andre?

Lege Det kan du, men smittefaren er liten og bruker du kondom er du og partneren din trygg. Samtidig beskytter du deg mot andre seksuelt overførbare sykdommer og ikke minst mot å bli far før du ønsker det.

Pasient Jeg vet jo at det er lurt å bruke kondom, men det kan virke litt kjipt overfor partneren. Det kan virke som jeg ikke stoler på henne. Men - hvordan vet jeg når viruset er borte?

Lege Det er vanskelig å avgjøre om viruset er til stede dersom du ikke har synlige vorter, men det forsvinner altså av seg selv etter hvert. Med hensyn til partneren, så tror de fleste jenter vil sette pris på at du viser ansvarlighet ved å bruke kondom.

Geir nikket på en måte som viste at han var nesten enig. Han reiste seg, tørket seg håndsvetten på lårene, takket for seg og gikk ut. Jeg så etter han og grunnet på hvordan vi skulle jobbe videre med hans angstproblemer. Det er strevsomt å være ung og usikker, og han slet mer enn de fleste på hans alder.

Foto: © iStockphoto.com/lisas212