Kreft

Hva forårsaker brystkreft, og hva gjør at man klarer å holde sykdommen i sjakk? Legevitenskapen har noen svar. En ny undersøkelse viser at brystkreftpasienter har ganske andre oppfatninger./

Spørsmål: Min mor er under behandling for kreft og får i den anledning cellegift. Jeg er gravid og lurer på om giften på noen måte utskilles i hennes omgivelser slik at det kan skade fosteret mitt. Vi bor sammen og deler bestikk, tallerkener, toalett og så videre.

Spørsmål: Ved noen krefttyper har man gode sjanser for å bli helbredet for resten av livet. Men med en gang spredning inntreffer ligger man mye dårligere an. Hva skyldes det? Er svulst nummer 2 eller 3 vanskeligere å behandle enn primærsvulsten?

Enkelte symptomer kan være tegn på alvorlig sykdom.

Kreft i blod og bloddannende vev (f.eks. benmarg og lymfeknuter) eller celler i immunsystemet skader kroppen ved å fortrenge normale blodceller.

Blodcellenes utvikling (hematopoese) i blod og benmarg - en oversikt

Leukemi

Ved leukemi skjer det en ukontrollert vekst av de hvite blodcellene og/-eller forstadiene til disse. Leukemicellene vil ta opp plassen eller hemme veksten av de normale blodcellene i benmargen.

Lymfom er den vanligste formen for kreft i blod- og lymfesystemet. Den oppstår i kroppens lymfeceller overalt i kroppen.

Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner. Sykdommen karakteriseres ved svært varierende forløp, fra raskt voksende tumorer med tidlig spredning, til langsomt voksende tumorer som holder seg til brystkjertelen.

Myelomatose er kjennetegnet av ukontrollert vekst i en bestemte gruppe av benmargens celler, såkalte plasmaceller.

Leukemi er en kreftsykdom som påvirker cellene i benmargen. Det finnes ulike typer av leukemi.

Pusterom er betegnelsen på et moderne trenings lokale for kreftpasienter ved norske sykehus. Trening gir økt styrke og utholdenhet og bidrar til at man tåler behandlingen bedre.

Spørsmål: For to uker siden snublet jeg i trappen og skadet det høyre brystet. Det ble et blåmerke og en klump i det som jeg går ut i fra var en blødning. Øker det sjansen for at jeg siden får kreft i dette brystet?

Hensikten med lindrende behandling er å øke livskvaliteten for pasienter og deres familier ved livstruende sykdom med kort forventet levetid.

Spørsmål: Finnes det noen kreftvaksiner? Hvis ja, mot hvilke former for kreft virker de?

Spørsmål: Jeg har litt symptomer fra tarmen som jeg er usikker på. Kanskje skyldes det en skade i forbindelse med barnefødsel for nesten 25 år siden, men det som stresser meg er at min mor hadde tarmkreft. Jeg tenker derfor en del på om mine plager også skyldes kreft og har tenkt å spørre legen min om å bli henvist til en undersøkelse av tarmen. Det har jeg forstått kan være ganske ubehagelig. Finnes det en enklere og ikke så vond måte å få vite om tarmen er i orden?

Spørsmål: Min mor fikk påvist brystkreft da hun var 49 år. Hun har ikke hatt tilbakefall av sykdommen etter at hun ble operert og er nå i midten av 80-årene. Selv har jeg ganske faste bryster og har hørt at da kan være vanskelig å se kreft med mammografi. Jeg har lest at MR av brystene er en sikrere undersøkelse. Vil du anbefale meg å få gjort det, og hva koster det?

Spørsmål: Jeg har en venninne som har fått kreft og som visstnok må igjennom flere kurer med cellegift. Er det noen måte hun kan forberede seg til dette på?

«Å tape kampen mot» eller «å vinne over» kreft er uttrykk som ofte blir brukt.

Spørsmål: For kort tid siden var jeg på et seminar og fikk vite at deodoranter kan gi brystkreft. Vet du noe om dette?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg