Kreft

Norske helsemyndigheter tilbyr kvinner i alderen 50 til 69 år å få undersøkt brystene med røntgen (mammografi) annet hvert år.

Spørsmål: Jeg har litt symptomer fra tarmen som jeg er usikker på. Kanskje skyldes det en skade i forbindelse med barnefødsel for nesten 25 år siden, men det som stresser meg er at min mor hadde tarmkreft. Jeg tenker derfor en del på om mine plager også skyldes kreft og har tenkt å spørre legen min om å bli henvist til en undersøkelse av tarmen. Det har jeg forstått kan være ganske ubehagelig. Finnes det en enklere og ikke så vond måte å få vite om tarmen er i orden?

Eggstokkreft er den syvende vanligste kreftformen blant kvinner på verdensbasis. Eldre kvinner (63 år og eldre) rammes hyppigst.


Klikk på menyen over plansjen for å se hele eller forstørre deler av den. 

En konsultasjon

Pas: Jeg er redd jeg han ha strupekreft, doktor!

Lege: Hvorfor tror du det?

Kvinner bosatt i byer bør ikke droppe mammografien.

Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner. Sykdommen karakteriseres ved svært varierende forløp, fra raskt voksende tumorer med tidlig spredning, til langsomt voksende tumorer som holder seg til brystkjertelen.

Merkedager og høytider øker sjansen for at pasienter husker på helsesjekken sin.

Spørsmål: Det har vært skrevet mye om mobiltelefoner og kreftrisiko. Hvor farlig er det å bruke mobil? Bør man også være forsiktig med for eksempel en mp3-spiller?

EU-rapport slår fast at HPV-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft.

Spørsmål: Jeg har lest at livmorhalskreft skyldes et virus. Hvor raskt får man sykdommen etter å ha blitt smittet av viruset?

Spørsmål: På grunn av svimmelhet og problemer med en arm ble hodet mitt undersøkt med CT to ganger for snart ti år siden.

Hovedårsaken til livmorhalskreft er enkelte medlemmer av en gruppe virus som blant annet forårsaker kjønnsvorter.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg