Studier viser at HPV kan føre til flere sykdommer enn livmorhalskreft. Vaksinen kan dermed gi bredere beskyttelse enn først antatt.

Det finnes mer enn 100 ulike undertyper av Humant papillomavirus (HPV). HPV 16 og 18 er skyld i omkring 70 prosent av alle tilfeller med livmorhalskreft. Innføringen av HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet er et tiltak for å redusere antall krefttilfeller.

Seksuell kontakt

HPV smittes gjennom seksuell kontakt. Det betyr at viruset kan smittes til andre deler av kroppen enn kun livmorhalsen. For eksempel så kan oralsex lede til smitte i munn og hals.

Stadig mer forskning viser at HPV kan føre til langt flere sykdommer enn bare livmorhalskreft – sykdommer som kan oppstå hos begge kjønn.

HPV 16 og 18 står blant annet for:

- 30 prosent av kreft i vagina, kjønnslepper og svelg
- 20 prosent av kreft i munnen
- 80 prosent av analkreft

En amerikansk studie viser at blant 24 918 tilfeller med HPV-assosiert kreft, så er 56,5 prosent ikke knyttet til livmorhalsen.

- 29,5 prosent var kreft i munn eller svelg
- 12,1 prosent var kreft i anal eller endetarm
- 9,1 prosent var kreft i kjønnslepper
- 2,4 prosent var vaginalkreft

Videre må man huske at HPV 6 og 11 er den vanligste årsaken til kjønnsvorter, en plagsom sykdom som rammer både kvinner og menn.

Bør også gutter vaksineres?

I dag får alle jenter i 7. klassetrinn tilbud om Gardasil. Denne vaksinen skal beskytte mot HPV 6, 11, 16 og 18. Også andre kan vaksineres, men de må da betale for den selv.

Enkelte forskere argumenterer for at også gutter bør få tilbud om gratis vaksine. Kun ved å vaksinere begge kjønn, kan den få full effekt. Harald Moi, professor ved Olafiaklinikken i Oslo, er én av dem som støtter dette forslaget.

– Vi vet at HPV er den viktigste årsaken til kreft i anus, en krefttype som først og fremst forekommer hos menn som har sex med menn. Denne gruppen er minst like utsatt for analkreft som kvinner er utsatt for livmorhalskreft. De bør derfor også bli omfattet av vaksine og screening, sier han.

Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) peker imidlertid på hva behandling av forstadiet (konisering) kan føre til.

– 3000 kvinner i året, behandles for forstadiet til kreft. Om man kan halvere dette tallet, er det kjempeflott. Den kirurgiske behandlingen kan gi økt risiko for å føde for tidlig, eventuelt å abortere sent i senere svangerskap. Beregninger viser at HPV-vaksinen kan redusere disse farene som en følge av færre koniseringer, sier han.

Kilder:
1. Vg.no,
2. ”Should boys receive the HPV vaccine?”, British Medical Journal, (340), pp.76-77