Tidligere studier har vist at bruk av spiral reduserer risikoen for å bli rammet av kreft i livmoren. Nå viser en ny studie at spiralbruk også beskytter mot livmorhalskreft. Til sammen 17200 kvinner deltok i studien.

Livmorhalskreft skyldes et virus hpv (humant papillomvirus) som kan føre til både kjønnsvorter og kreft. Viruset overføres ved seksuell kontakt. Årlig rammes om lag 300 norske kvinner av livmorhalskreft og 80-100 dør av sykdommen.

- Bruk av spiral gir ikke redusert forekomst av HPV-infeksjon, men synes å redusere risikoen for at infeksjonen utvikler seg til kreft, sier overlege Knut Hordnes ved Hospitalet Betanien i Bergen til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Man tror at årsaken kanskje er at spiralen irriterer livmorhalsen litt. Det øker immunforsvarets oppmerksomhet på denne delen av kroppen. Derved oppdager immuncellene lettere hpv-viruset og kan utrydde det.

- Dessverre ble det ikke samlet inn data om hvilke typer spiral som ble benyttet. Vi vet dermed ikke om type spiral - kobberspiral eller hormonspiral - spiller noen rolle. Begge spiraltyper brukes mye, særlig av kvinner i alderen 30 - 45 år, og for disse er studien godt nytt, sier Hordnes.

I løpet av livet blir over 70 prosent av befolkningen smittet med en eller flere av de hpv-variantene som kan gi livmorhalskreft. Vaksine mot hpv inngår i det offentlige vaksineprogrammet og tilbys alle jenter det året de fyller 12 år. Man overveier nå å vaksinere gutter fordi viruset også kan forårsake kjønnsvorter og kreft i munnhulen, penis og endetarmen. Ved å vaksinere gutter reduserer man dessuten ytterligere sannsynligheten for at jenter blir smittet.

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening