Spørsmål: Jeg har lest om man bruker den samme vaksinen mot vorter og mot underlivskreft. Betyr det at man kan smitte seg selv med kreft hvis man for eksempel har vorter på hendene?

Svar: Livmorhalskreft skyldes et virus med betegnelsen hpv (humant papillomavirus). Man kjenner til cirka 100 ulike varianter av viruset. De ulike typene har sine spesifikke tilholdssteder på kroppen hvor de lever og utvikler seg.

- Hpv 16 og 18 er de hyppigste årsakene til kreft i livmorhalsen, skjeden, penis, endetarmen, tungen og mandlene.
- Hpv 6 og 11 er ansvarlig for de fleste utvendige, synlige vorter på kjønnsorganene, såkalte kjønnsvorter.
- Hpv 1,2 og 4 forårsaker vorter på fingre og tær og medfører ingen kreftrisiko.

Det finnes en vaksine (Gardasil) mot hpv 6,11, 16 og 18. Vaksinen har siden høsten 2009 inngått i det offentlige vaksineprogrammet og blir tilbudt alle jenter det året de fyller 12 år. Uvaksinerte kvinner og menn kan bli vaksinert hos fastlegen men må betale vaksinen selv. Den er godkjent for kvinner inntil 45 års alder og menn opp til 26 års alder.

Selv om hpv øker risikoen for å utvikle en rekke former for kreft, er det relativt et lite antall mennesker som rammes i forhold til hvor mange mennesker som blir smittet med viruset i løpet av livet. Grunnen til at ikke flere får kreft er at immunforsvaret hos ni av ti personer klarer å kvitte seg med viruset.