Spørsmål: Jeg var til mammografi og i svaret står det ifølge fastlegen min at det er påvist kalk i brystet, og at jeg vil få tatt en prøve av brystet. Fastlegen mente at jeg ikke behøvde å bekymre meg, men det gjør jeg naturligvis. Er kalk et forstadium til kreft? Betyr det noe at jeg tar kalsiumtabletter for skjelettet?

Svar: Kalk forekommer både i friske bryst og ved brystkreft, men har ingen sammenheng med bruk av kalsiumtilskudd. Vanlige årsaker til forkalkninger i brystet er brystbetennelse tidligere i livet, forkalkning av blodårer i brystet, godartet svulster og cyster, tidligere støt- eller klemskader eller påføring av kalkholdige hudpleieprodukter på huden de siste dagene før undersøkelsen.

Store runde forkalkninger er vanlig hos kvinner fra 50 års alder og er som regel helt ufarlige. Ørsmå korn med kalk er også oftest uskyldige, men bør undersøkes nærmere, spesielt hvis de er avgrenset til et område. Nye bilder der man gransker dette området kan da være aktuelt. En undersøkelse med ultralyd kan også være til hjelp. Ved behov tar man en prøve av vevet.