Spørsmål: Jeg har litt symptomer fra tarmen som jeg er usikker på. Kanskje skyldes det en skade i forbindelse med barnefødsel for nesten 25 år siden, men det som stresser meg er at min mor hadde tarmkreft. Jeg tenker derfor en del på om mine plager også skyldes kreft og har tenkt å spørre legen min om å bli henvist til en undersøkelse av tarmen. Det har jeg forstått kan være ganske ubehagelig. Finnes det en enklere og ikke så vond måte å få vite om tarmen er i orden?

Svar: Kikkerundersøkelse av tykktarmen er nyttig ved mistanke om kreft i tykktarmen eller andre tarmlidelser. Undersøkelsen innebærer at man sjekker innsiden av tykktarmen med et bøyelig fiberoptisk rør som føres inn via endetarmsåpningen. I enden av røret er det et ørlite kamera. Gjennom røret som er cirka 13 mm tykt kan legen føre en tang og ta prøver av eventuelle mistenkelige områder. Du har rett i at undersøkelsen kan være ubehagelig. I en norsk studie av over 60 000 personer som hadde fått utført koloskopi svarte en av tre at det var moderat eller svært smertefullt. Smertene skyldes vanligvis at tarmen er slynget og kan ha trange områder som er vanskelige å passere. Det kan gi knipsmerter, men de kan lindres med beroligende og smertestillende medisiner.

Et alternativ er CT-kolografi. Det er en røntgenundersøkelse som gir gode bilder av tarmens innside og kan påvise kreft eller saktevoksende forstadier. I så fall kan man utføre koloskopi. En av fordelene med CT-kolografi er at undersøkelsen kan gjennomføres uten bruk av smertestillende medisiner. Det innebærer at man lettere kan motta informasjon og stille spørsmål i løpet av undersøkelsen, og at man selv kan kjøre bil hjem etterpå. Kravet til tømming av tarmen forut for undersøkelsen er også mindre ved CT-kolografi enn ved koloskopi. Det er en stor fordel, spesielt for de som er eldre og skrøpelige.