Spørsmål: Min mor er under behandling for kreft og får i den anledning cellegift. Jeg er gravid og lurer på om giften på noen måte utskilles i hennes omgivelser slik at det kan skade fosteret mitt. Vi bor sammen og deler bestikk, tallerkener, toalett og så videre.

Svar: Mange mennesker føler seg usikre på hvor tett kontakt de kan ha med en person som får kjemoterapi (cellegift). Heldigvis kan man stort sett leve og omgås hverandre som man pleier både på sykehuset og hjemme. Det kan være avfallsstoffer i urin, avføring, oppkast, blod, sæd og svette, men mengden av avfallsstoffer er som regel så liten at det ikke utgjør noen risiko for en samlivspartner, familie og venner. Stoffene utskilles i opp til fem døgn etter behandlingen, men konsentrasjonen og utskillelsen er størst de første døgnene.

Morkaken slipper i liten grad igjennom medisiner man benytter i behandling av kreft. Du trenger derfor ikke bekymre deg for at vanlig sosial omgang med din mor innebærer noen risiko for fosteret eller deg. For sikkerhets skyld anbefales det at gravide og ammende ikke pleier en som får kjemoterapi, det vil si utfører oppgaver som kan medfører kontakt med urin, avføring, oppkast og lignende. Øvrige pårørende bør være oppmerksom på følgende:

En samlivspartner utsettes ikke for påvirkning av cellegift ved seksuelt samvær, verken under eller etter behandlingen. Det er likevel anbefalt å bruke kondom de første dagene for da utskiller kroppen avfallsstoffer gjennom alle typer kroppsvæsker.

Ved bruk av enkelte typer cellegift gjelder andre regler enn de som jeg har beskrevet. Man bør derfor alltid forhøre seg med sykehuset hvordan man bør forholde seg.