Får alle kreftpasienter smerter?

To av tre kreftpasienter som blir alvorlig syke sliter med sterke smerter mot slutten av sykdommen. Men det finnes behandling og medikamenter som lindrer på en god måte uten for omfattende bivirkninger.

Hvorfor får man kreftsmerter?

Det er ikke noe som heter kreftsmerter. Kreftpasientenes smerteproblem er som oftest at sykdomsprosessen utvikler seg, og at svulsten eller svulstene trykker og irriterer slik at det gjør vondt. Smerteproblemene er ofte akutte, det er derfor medikamenter har god effekt.

Kan kreftpasienter bli smertefri?

Morfin kan brukes uten forbehold så lenge pasientene har vondt og bivirkningene kan holdes i sjakk. Din lege vil vite hvilket medikament som er best for deg. Ofte vil kreftpasientene fungere best med en kombinasjon av medikamenter.

For noen typer smerter hos kreftpasienter, f.eks. ved spredning til skjelett, vil strålebehandling gi best effekt og minst bivirkninger.

Når tablettene ikke lenger hjelper, er det utviklet andre alternativ som kan gi bedre smertelindring. Ved hjelp av små, bærbare sprøytepumper, kan pasienter som ikke kan svelge, eller har mangelfull effekt av morfin, få god lindring. Pumpene er enkle i bruk og kan brukes i hjemmet. Snakk med din lege, med nærmeste Smerteklinikk eller Kreftavdeling om du trenger hjelp.