En konsultasjon

Pas: Jeg er redd jeg han ha strupekreft, doktor!

Lege: Hvorfor tror du det?

P: Onkelen min måtte fjerne strupehodet for et år siden på grunn av kreft og han fikk beskjed om at kreften kom fordi han røkte. Jeg røker også!

L: Det er riktig at det nesten bare er røkere som får strupekreft, men dette er en sjelden kreftform og det betyr at de fleste som røker ikke får strupekreft. Har du noen symptomer?

P: Jeg hoster og kremter ganske mye, dessuten er jeg ofte hes.

L: Er det slik at du er hes i kortere perioder f. eks noen dager for så å få normal stemme igjen, eller varer hesheten i flere uker?

P: Nei, jeg er aldri hes mer enn en uke og da som regel samtidig med at jeg er forkjølt.

L: Jeg synes ikke det høres ut som du har strupekreft, men dersom du går og plages med slike tanker, synes jeg du skal gå til en lege å bli undersøkt.

P: Hva er egentlig symptomene ved denne sykdommen?

L: Først og fremst langvarig heshet. Det vil si heshet som varer flere uker uten å gi seg. Vi pleier å si at heshet i mer enn to måneder ER strupekreft inntil det motsatte er bevist! Først når hesheten har vart lenge kommer andre symptomer som pustevansker og kuler på halsen. Er man hes i lengre tid SKAL man altså komme seg til lege snarest.

P: Dersom jeg likevel skulle ha strupekreft, er da den eneste behandlingen å operere bort strupehodet?

L: Nei, dersom svulsten ikke er for stor, kan man bestråle den med godt resultat. Uansett behandling, må man regne med å gå til jevnlige kontroller 4-5 år etter behandlingen. Dersom svulsten er blitt stor før man kommer til lege, er den beste behandlingen bestråling først og deretter operasjon, det vil si å fjerne strupehodet.

P: Er det alltid slik at man får hull på halsen etter en operasjon for strupekreft?

L: Ja, du vet kanskje at strupehodet utgjør øverste delen av luftrøret, og at stemmebåndene sitter i strupehodet. Dersom strupehodet må fjernes, må luftrøret nedenfor munne ut på halsen forat vi skal få luft ned i lungene.

P: - Onkelen min kan snakke, hvordan kan det gå til når stemmebåndene er fjernet?

L: Han har sikkert lært såkalt spiserørsstemme, det betyr at han svelger luft og raper den opp igjen. Med den opprapete luften former han ord med munnen. Det er også mulig at han har fått operert inn en liten taleventil. Dette er de to mulighetene for taleevne etter operasjon for strupekreft. Det er dessverre ikke alle pasienter som lykkes i noen av disse måtene å snakke på. Da må en ty til en såkalt vibrator som er et lite apparat man holder inntil halsmuskulaturen og later som om man former ord. Dette kan bli en noe eiendommelig, men fullt forståelig tale.

P: Når man fjerner strupehodet, blir det da vanskelig å svelge? Svelget og spiserøret ligger jo rett bak strupehodet?

L: Som regel er det bare litt vanskelig den første tiden etter operasjonen, og så normaliserer svelgingen seg. Hos enkelte hvor man i tillegg til strupehodet også har måttet fjerne endel av svelgslimhinnen, kan det varig bli noe vanskelig å svelge, spesielt store biter.

Mer informasjon om røyking