En av ti norske menn utvikler prostatakreft, som er den hyppigste kreftformen hos menn her i landet. Mer enn en tredel opplever at kreften kommer tilbake etter behandling, noe som gir en høy risiko for dødelig utgang.

Kreft-aktiviteten i prostata kan måles objektivt ved hjelp av en blodprøve som kalles PSA (prostataspesifikt antigen). Enkelt forklart kan man si at jo høyere verdi av PSA i blodet, desto mer aggressiv prostatakreft.

En fersk studie fra Universitetet i California viser at spredningen av sykdommen kan forsinkes og også stoppes helt ved hjelp av relativt enkle midler. Kostholdsforandringer kombinert med stressreduksjon viste seg å være effektive metoder.

Pasientene ble bedt om å legge om kostholdet fra rødt kjøtt, meieriprodukter og karbohydrater til plantebasert kosthold rikt på grønnsaker, bønner, frukt og belgfrukter. I tillegg fikk de hjelp til å takle stress ved hjelp av meditasjon og Tai Chi-øvelder. Denne kombinasjonen viste seg å redusere pasientenes PSA-verdier, noe som indikerer en reduksjon i kreftutviklingen.

Kilde: Integrative Cancer Therapies, sept. 2006