En av ti tilfeller med tarmkreft eller lungekreft kunne vært unngått dersom en hadde redusert inntaket av rødt eller behandlet kjøtt.
Det viser en studie ved det nasjonale kreftinstituttet i USA, US National Cancer Institute.
Nesten en halv million menn og kvinner i alderen 50-71 år deltok i undersøkelsen. Ingen av dem hadde eller hadde hatt kreft da de entret studien i 1995.
Deltakerne ble delt inn etter hvor mye de spiste av ulike typer kjøtt.
Personer i de fem gruppene med høyest rødt kjøttinntak var mer utsatt for kreft sammenlignet med deltakerne i de fem laveste gruppene.
Resultatene viser at de hadde større sjanse for å utvikle kreft i:
- lever
- lunger
- tarmer
- spiserør
Personer i de fem gruppene som spiste mest behandlet kjøtt, som bacon og pølser, hadde større risiko for å utvikle tarm- og lungekreft.
Forekomsten av andre krefttyper ble ikke påvirket av kjøttinntaket.
Det er ikke klart hvilke kjøttprodukter som forårsaker hvilke typer kreft.
Kilde: PLoS Medicine 2007