SOLING, OZON, UV og HUD
Forfatter: Professor Johan Moan

Fjell, sjø og sydenreiser sammenlignet med ozonreduksjon.

Mengde UV-stråling varierer med ozonlagets tykkelse, høyde over havet, hvor mye som reflekteres fra bakken, solhøyde, skydekke og hvorvidt det er høy- eller lavtrykk.

Den ultrafiolette strålingen øker med 5% pr. km vi drar opp i høyden. Hvis alle i Norge flyttet opp på Galdhøpiggen ville de få UV-stråling tilsvarende ca.10% ozonreduksjon.

Vi får ca. dobbelt så mye UV-stråling på oss når bakken er snødekket enn når den er bar. UV-stråling øker også litt ved sjøen.

Den årlige UV-dosen er 4 ganger større ved Ekvator enn i Oslo. Den årlige UV-dosen i Agserfylkene er omtrent dobbel så stor som i Finnmark. Til sammenligning gir en ozonfattig sommer bare ca. 5% mer UV-stråling. Det betyr at å reise sydover har en større betydning for solskader enn et tynnere ozonlag hjemme. Det er viktigere å tenke på solbeskyttelse når du drar på fjellet, sjøen eller til syden enn å være bekymret over at ozonlaget er blitt noe tynnere hjemme. På soldager om våren kan det være aktuelt å bruke høyere solfaktorer siden ozonlaget varierer en del. Fra dag til dag kan ozonlaget variere med opptil 40%.

Relaterte linker:
Norsk Institutt for Luftforskning (NILU)
bearbeider ozon- og uv-målinger. Her finner du mer informasjon, og oversikt over tidligere uv-målinger, samt UV-varsel

Sommer og helse

Copyright iStock International Inc. Photo: Falk Kienas