Drikkbar vaksine beskytter mot magebesvær i ferien.

Det viser en spansk undersøkelse publisert i fagtidsskriftet Travel Medicine and Infectious Diseases.

Vaksinen beskytter mot diaré forårsaket av kolera eller ETEC-bakterien. ETEC (enterotoxigenic Escherichia coli), bedre kjent som E.coli, er en av de vanligste årsakene til turistdiaré.

Effektiv beskyttelse

Totalt 237 reisende deltok i undersøkelsen. Forskerne delte dem inn i to grupper. Den ene gruppen mottok vaksinasjon med Dukoral®, mens deltakerne i den andre gruppen dro til utlandet uten å ha vaksinert seg.

Resultatene viser at 40 prosent av de uvaksinerte fikk diaré – enten under reisen eller i løpet av den første uken etter hjemkomsten. Kun 23 prosent av deltakerne som hadde vaksinert seg gjorde det samme.

Vaksinen ser også ut til å korte ned episoder med diaré dersom uhellet først er ute. Diaré hos de vaksinerte deltakerne varte i gjennomsnitt 2,21 dager. Til sammenligning slet de uvaksinerte med magebesvær i 3,97 dager.

Geografisk risiko

Forekomsten av turistdiaré var betydelig lavere blant vaksinerte som dro til Afrika, sammenlignet med uvaksinerte med samme reisemål (16 prosent mot 48 prosent). Det samme gjaldt for reisende til India eller Øst-Asia (19 prosent mot 50 prosent).

Risikoen for turistdiaré avhenger av hvor du skal. Man regner med at åtte prosent av alle reisende til utviklingsland trenger medisinsk hjelp. En tredel av tilfellene skyldes diaré.

I gjennomsnitt vil 30-50 prosent av alle reisende til høyrisikoland få diaré i løpet av et en-to ukers opphold. Forurenset mat og vann er den vanligste årsaken. Mat og drikke er først og fremst infisert av bakterier, men også parasitter eller virus kan føre til diaré. ETEC-bakterien er den mikroben som forårsaker mest turistdiaré verden over.

Aldersrisiko

Turistdiaré forkommer like ofte hos menn som hos kvinner, men rammer yngre oftere enn eldre. Resultatene i undersøkelsen bekrefter dette.

Blant deltakere mellom 15-30 år fikk 21 prosent av de vaksinerte, og 59 prosent av de uvaksinerte, diaré. For reisende over 45 år fikk 13 prosent av de vaksinerte og 36 prosent av de uvaksinerte det samme.

Drikkbar vaksine

Vaksinen Dukoral® tas via munnen og skal drikkes. Vaksinen stimulerer immunforsvaret i tarmene og gir beskyttelse mot diaré forårsaket av kolera og ETEC-bakterien. Vær imidlertid oppmerksom på at andre bakterier, virus eller parasitter også kan gi diaré.

Med vaksinen følger et brusegranulat som skal beskytte vaksinen mot det sure miljøet i magesekken. Løs granulatet opp i vann og bland sammen med vaksinen. En tilfredsstillende beskyttelse vil være nådd cirka én uke etter avsluttet basisvaksinasjon.

Unngå å spise eller drikke to timer før og en time etter vaksinasjon. Mat og drikke øker surheten i magen og er dermed skadelig for vaksinen.

Dukoral® kan også tas av barn (over to år).

Kilder:
Travel Medicine and Infectious Disease 2007
Felleskatalogen