Reisemedisin - generelt

Hva er viktig å tenke på dersom du er gravid og skal ut på reise?

Svangerskapet er en normal tilstand som ikke medfører vesentlige begrensninger i kvinnens daglige aktiviteter, inklusive reiser. Men under svangerskapet er det økt sannsynlighet for at det kan oppstå problemer som krever medisinsk tilsyn.

Spørsmål: Etter en lang flyreise hjem fra Kanariøyene for to år siden fikk jeg en blodpropp i leggen. Jeg ble lagt inn på sykehus og fikk blodfortynnende sprøyter og etter hvert blodfortynnende tabletter (Marevan) som jeg brukte i tre måneder. Nå planlegger jeg og en venninne en ny tur sydover. I den forbindelse lurer jeg på om det er noe spesielt jeg kan gjøre for ikke å få en ny blodpropp. Hvor lenge etter turen er jeg i faresonen?

Å spise fetaost når du er på ferie kan redusere faren for at du blir matforgiftet.

Hvert år opplever mange at bagasjen kommer på avveie. Ofte dukker den opp etter noen dager. Forbigående tap av bagasje er likevel problematisk hvis du benytter livsviktige legemidler som insulin, hjerte-, astma- og blodtrykksmedisiner. Pakk derfor nødvendige medikamenter i håndbagasjen.

Noen får lett reisesyke med kvalme, kaldsvetting, blekhet, svimmelhet og brekninger.

En ferie skal være lystbetont, uten stress, mas og sykdom. For å unngå de vanligste problemene som norske turister støter på, er det lurt å gjøre seg kjent med de utfordringene som feriestedet kan by på.

Generelt

De fleste pasientforeninger har informasjon om forholdsregler man bør ta. Reiseselskapene kan kanskje hjelpe deg med informasjon og tilrettelegging av selve reisen og forholdene på reisemålet. Sjekk dette før du bestiller tur. For mange eldre og kronisk syke kan handicap-turer være et alternativ, da disse turene går i et roligere tempo.

Det er stort sett ingen forskjell på spedbarnsstell i varmt klima og hvor som helst ellers, men her er noen praktiske tips.

Hjertesykdommer

Reisende med hjertesykdom

Hjertesykdom er hyppigste årsak til medisinsk hjelp under reise. Det er allikevel bare ett hjertedødsfall per 3,2 millioner flyreiser. I et fly i cruisehøyde er lufttrykket i kabinen tilsvarende 2 500 meter over havet. Hjertepasienter som blir tungpustne ved små anstrengelser eller som har fått påvist ischemi (det vil si dårlig blodforsyning til hjertet) på EKG i hvile eller ved små anstrengelser bør ikke fly.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg