Å fly langt med små barn kan være en påkjennelse for selv den mest reisevante. Her er noen tips om hvordan dere får en behagelig reise.

Billettbestilling og setevalg

Velg direkterute hvis det er mulig. Dersom dere må mellomlande kan det lønne seg å velge en kombinasjon som gir litt ekstra tid før neste avgang. Da slipper dere å løpe og stresse dersom det blir forsinkelser. I tillegg får barnet tid til å bevege seg i avgangshallen før neste flyetappe.

Prøv også å unngå de mest populære tidsavgangene. Flyene som går om morgenen og ettermiddagen er ofte fulle. Reiser dere midt på dagen er det mer sannsynlig at dere får tomme seter ved siden av dere. Færre passasjerer betyr også mer oppmerksomhet fra kabinpersonalet. En fordel ved å reise sent om kvelden er at barnet er trettere og vil lettere sovne om bord på flyet.

Velg sete med omhu. Det ønskelige er å ha god beinplass, slik at barnet kan stå oppreist og bevege seg. På fremste rekke får dere tilstrekkelig med plass, men dere har på den andre siden ikke et sete foran dere til å legge bagasjen under. Du må derfor opp til bagasjehyllen hver gang du trenger noe. Å sitte helt bak i flyet kan være et godt alternativ. Da har dere kort vei til både toalett og kabinpersonalet. Her kan det dog bråke noe mer.

Det er god plass ved nødutgangene, men her er det ikke tillatt med barn.

La barnet sitte ved vinduet. Da kan han eller hun se ut, samt lene seg mot veggen for å sove.

Sikkerhetskontroll

Sikkerhetskontroller kan være skremmende for barn. Forklar at lekene og klærne går inn i maskinen på den ene siden, og kommer ut igjen på den andre. Fortell at sikkerhetsvaktene er der for å hjelpe dere og passe på at dere får en trygg og fin reise.

Pass på at du har pakket håndbagasjen i henhold til gjeldende regler, så slipper du bry med dette ved kontroll. Ha nødvendige papirer lett tilgjengelig.

Hvis barnet ikke kan gå selv, kan bæresele være en praktisk løsning. Da får du begge hendene fri.

Reisesyke og øreverk

Det skiftende trykket kan påvirke barnets fordøyelse. Gi derfor ikke tung mat før avgang. Hvis barnet kaster opp, be om kaffegrut til å legge på flekken etter at du har tørket opp. Det vil ta vekk den verste lukten.

Trykkforandringene kan også gi øreverk, særlig ved take-off og landing. Har du baby kan du amme ham eller henne, eller gi tåteflaske. Å suge på en smokk kan også hjelpe. Har du større barn bør du få dem til å gjespe. Det kan utjevne trykket og minske smertene.

Pakkeliste

I tillegg til det helt nødvendige som bleier, våtservietter, smokk og tåteflaske, kan det være lurt å ta med:

- Leker. Å sitte flere timer om bord på et fly kan være kjedelig for et barn. Har du med kortspill, en bok, tegnesaker, bamser eller dukker har de underholdning for en god stund. Har dere et bærbart dataspill, for eksempel Gameboy eller Nintendo DS kan det også tas med.

- Fyll mp3-spilleren eller iPoden med lydbøker og musikk. La gjerne bøkene, både lyd- og tekst, handle om fly eller reiser.

- Har dere en bærbar dvd-spiller kan det være lurt å ta den med seg. De fleste reiseselskap viser film på storlerret eller skjerm, men det er gjerne ikke barnefilmer.

- Ha med ekstra snack, for eksempel frukt eller kjeks. Blir barnet sulten mellom måltidene eller ved forsinkelser, er det godt å ha noe i bakhånd.

Kveldsrutiner

Skal dere fly om natten bør dere gjennomføre kveldsrutinene som vanlig. Ta på pyjamas, puss tenner, gre håret og les et eventyr. Forbered barnet på å sove.

Ved forsinkelser

Kansellering, overbooking, vær eller venting på innkommende fly er noen situasjoner som kan føre til forsinkelser. I stedet for å kjede dere eller stresse over den ekstra ventetiden, kan dere se på det som en mulighet til at barnet får rørt på seg. Flyplasser kan være et spennende sted for smårollinger – ta dem med på oppdagelsesferd.

Hvis barnet er trett, prøv å holde det våkent til dere er om bord på flyet. Da vil han eller hun sannsynligvis sovne lettere.

Andre tips

- Forbered barna på den lange reisen. Det er bedre at de vet de skal reise i flere timer, enn at det kommer som en overraskelse på dem.

- Benytt dere av muligheten til å gå først om bord på flyet. Da får dere tid til å komme på plass, i tillegg til at det er større sjanse for at dere får tepper og puter som ligger i bagasjehyllene.

- Reis i behagelige klær, gjerne lag på lag. Da er det lettere å innrette seg etter temperaturen.

- Ta opp armlenet mellom setene hvis dere kan. Det gir barnet litt ekstra plass. - Hold barna oppdatert under reisen. Fortell hvor lenge dere har fløyet og hvor lenge dere har igjen. Vis på kart hvor dere befinner dere. Dette kan være en fin måte å lære dem om fly og reising. - Ta jevnlige rusleturer i midtgangen. Ikke bare gir det utløp hos rastløse barn, det er også godt for å holde blodsirkulasjonen i gang.

- Pass på at både du og barnet drikker mye vann. Det hindrer uttørking. - Ta med ørepropper. Det kan fjerne den verste lyden og gjøre det lettere å sove.

Kilder:
1. ”Slik overlever du flyreisen med barn”, Klikk.no, 28. April 2009
2. ”Reise med barn i fly”, Babyverden.no