Skal du til Syden med barna? Her er noen råd som det er nyttige å kjenne til.

Reisesyke

Reisesykemidler virker ofte sterkere på små barn enn voksne, og barn blir gjerne søvnigere. Reseptfrie reisesykemidler kan gis til barn ned til 2-årsalder. Følg bruksanvisningen nøye.

Dotter i ørene

Dotter i ørene ved flyreiser er plagsomt. Det kan hjelpe for barn å drikke eller spise noe, eller tygge tyggegummi. Forsøk å utligne trykket ved å holde for nese og munn mens barnet puster ut samtidig. Små barn kan ha vanskelig for å utligne trykket, men kan ha hjelp av amming eller smokk. Det er mye vanskeligere å utligne trykket i mellomøret i liggende enn sittende stilling. La spedbarn sitte på fanget når trykket øker i landingsfase eller når trykket minker under take-off. Svelgebevegelser bidrar også til å utligne trykket. Helserisiko under oppholdet (sol, malaria, diare)

Sol og varme

Spedbarn og småbarn har sart hud og blir lett solbrente. De bør beskyttes mot direkte sollys. Beskytt hodet med solhatt eller lue. Beskytt huden med solfaktor, min faktor 20, med beskyttelse mot både UVA og UVB stråler. Grunnlaget for eventuell utvikling av hudkreft i voksen alder legges hos solforbrente småbarn. I varmt klima må foreldrene passe på at spedbarn og småbarn ikke blir overopphetet. Bruk lette klær og lett sengetøy, ha tilsyn med barnet og sørge for tilstrekkelig væskeinntak. Eldre barn kan bedre si fra om sine behov.

Malaria

Malariabeskyttelse er viktig for barn som reiser til områder med Malaria. Hvis små barn får malaria, blir sykdomsforløpet mer dramatisk og behandlingen vanskeligere enn hos voksne.

Selv om den ammende moren bruker malariaforebyggende tabletter, må barnet få sine egne malariaforebyggende medisiner. Det som går over i morsmelken, er ikke tilstrekkelig til å beskytte barnet. Malariaforebyggende medisiner kan gis til spedbarn helt fra fødselen. Til barn kan du knuse tablettene og blande dem med litt syltetøy, sjokoladepålegg e.l. for å dempe den bitre smaken. Noen malariamidler kan også fåes som mikstur. Det er viktig å ta malariamidlene som foreskrevet av legen. Vær påpasselig med å bruke myggnett for å hindre myggstikk. Myggnettet kan impregneres med permethrin, som ikke er særlig giftig for mennesker. Vær forsiktig med å påføre myggmidler direkte på huden til småbarn, smør det heller på klærne.

En skal være forsiktig med å bruke myggmidler på store deler av barns kropp. Dekk kroppen med klær og bruk myggmiddel til barn i små mengder på bare hudområder. Ikke påfør myggmiddel på barns hender da de ofte tar hendene i munnen . Myggmiddel med innehold av DEET er anbefalt. Enkelte myggmidler kan brukes på klær. Vær nøye med å bruke myggnett for å hindre myggstikk. Myggnettet bør være impregnert med permethrin.

Diaré og oppkast

Småbarn tåler væsketap dårlig. Et lite barn kan bli uttørret på bare noen få timer. Viktigste behandling er at barnet får i seg rikelig med væske. Spedbarn med kraftig diare bør sees på av lege før det har gått et døgn. For større barn bør lege kontaktes hvis barnet virker svært medtatt og hvis diareen er blodtilblandet eller varer i mer enn 2-3 dager med feber.

Det er viktig å drikke rikelig for å erstatte væsketapet. Gi barnet drikke som det liker. Selv ved oppkast kan barnet beholde en del av den tilførte drikken hvis den gis langsomt med teskje. Gi te med sukker, risavkok, eller sukkerholdig mineralvann. En blanding av brus og sodavann kan være fint. For mye sukker kan forverre en diare, derfor bør brus/juice blandes med vann. Bruk gjerne glukose-elektrolyttpulver (Gem) som du kjøper med fra apotek og blander ut i vann. Det sikrer tilførsel av væske, salter og nødvendig næring. Travello eller Imodium som brukes mot diare bør ikke gis til barn under 12 år, fordi det kan virke så kraftig at det gir forstoppelse og i verste fall tarmslyng, og det kan gi nedsatt bevissthet og svekket pust.

Søvn

Reisesyketabletter medfører ofte at barn blir søvnige og faller til ro. Reisesyketabletter kan derfor også brukes til barn som skal reise om natten og har vankelig med å sovne.

Oppdatert mars 2006 av Linda Horne Mæland - Centrum Vaksiner