Diabetikere

Forfattet i samarbeide med Diabetesforbundet.

Diabetikere er nødt til å forberede en reise godt, slik at ubehag og problemer unngås.

Diabetesforbundet http://www.dianet.no/ har en utmerket brosjyre som det er lurt å lese før og under reisen. Ring telefonnummer 23 05 18 00 for mer informasjon.

Her er noen generelle råd og vink:

Husk å ta med:

Insulin, sprøyter og kanyler, eller tabletter om du bruker det. Ta også med utstyr til måling av og blodsukker og urinsukker, ekstra batterier, ekstra med sukkerbiter, druesukker eller sjokolade. Mange steder kan det være vanskelig å få tak i usukrede leskedrikker, så ta med konsentrert lettsaft, men husk å koke vannet først.

Ha med internasjonalt identitetskort fra Diabetesforbundet. Identitetskortet kan bestilles her . Det skal inneholde opplysninger om diabetestype og medisin.
Reiseleder eller i hvert fall én i reisefølget bør få beskjed om sykdommen. Det kan også være lurt å ta med en erklæring fra din lege.

Husk endelig reiseforsikringen.

Diabetikere bør la seg vaksinere som andre, men gjøre dette i god tid før reisen, fordi vaksinene kan medføre noe mer ubehag. Reisesykemidler kan tas som for andre reisende.

Sørg for at minst én annen person i reisefølget vet at du har diabetes og at denne kan hjelpe deg hvis du skulle få føling.

Insulinbehovet kan endres på grunn av:

  • Uregelmessige måltider
  • Uvant mat
  • Tidsforskyvning
  • Forandring i fysisk aktivitet
  • Infeksjoner
  • Alkohol
  • Klimaending

Flyreiser:

Ha alltid nødvendig utstyr inkl måleutstyr tilgjengelig i håndbagasjen. Pakk alltid insulin to forskjellige steder i tilfelle du skulle bli utsatt for tyveri eller kofferten kommer på avveier.

Ved reiser over 5 timer i tidsforskjell vil det være nødvendig å foreta justering av insulindosen.

Reising over 5 timer vestover: Ved ankomsten kan det bli nødvendig med en liten ekstradose p.g.a. at døgnet blir lengre enn 24 timer.

Reising over 5 timer østover:

Da bli døgnet på en måte kortere, og det kan være lurt å spise et lite ekstra måltid ved ankomst eller unnlate å ta insulin om kvelden.

Dagen etter ankomst kan man fortsette med insulin eller tabletter som før. Dette er generelle retningslinjer, så snakk med legen din om justeringene før reisen.

Flyselskapene serverer diabetikerkost under flyreisen. Husk at dette må du bestille sammen med biletten eller senest 24 timer før avreise.

Ta med noe ekstra , for eksempel kjeks , knekkebrød, matpakke eller sjokolade i tilfelle måltidene skulle være forsinket.

På feriestedet:

I tropene og i Syden hvor det er varmt bør du måle blod- og/eller urinsukker ofte. De fleste opplever at insulinbehovet går ned, ofte mellom 10 og 30 % p.g.a. varmen. Juster deg frem til ditt behov. Hvis du må kjøpe insulin, så husk å se etter at du har fått medisin med riktig styrke.

Husk å skjerme insulinet fra sterk varme og oppbevar den svalt eller i romtempemperatur. Insulin kan godt oppbevares i romtemperatur, men bør ikke utsettes for høy temperatur eller direkte sollys, som i
en parkert bil. Ha sukkerbiter i lommen og vær forsiktig med alkohol.

Hvis du bruker tabletter og har følinger, bør du ikke ta tablettene, men måle blodsukkeret 4 ganger pr. dag og avhengig av målingene redusere til 2/3 eller 50% av den tablettmengen du vanligvis tar.

Under oppholdet bør man ha noe av medisinene i hotellsafen, for sikkerhets skyld.

 

Les også om turisdiare, reiseapotek og dette bør du ordne før reisen