Infeksjoner

Drikk mer væske enn her hjemme. Dette gjelder selvsagt ikke alkohol, som bare øker væsketapet. Drikk væske fra nylig åpnede flasker eller bokser, eller kok vannet til det har nådd kokepunktet. Drikke med kullsyre regnes som trygg.

Nyttig hovedregel: "Cook it, peel or leave it!" - "Kok, skrell eller hiv det!"

Ta gjerne med et middel til hånddesinfeksjon som for eksempel Antibac.

Solen

Vær forsiktig med solen på de sydlige breddegrader. Den er mye sterkere enn her hjemme. Bruk krem med høy solfaktor som gir beskyttelse mot både UVA og UVB stråler. Bruk hodeplagg med bred brem. Solforbrenning kan øke risikoen for hudkreft.

God kroppshygiene

Det er ekstra viktig i varmen. Soppinfeksjon, spesielt mellom tærne, forverres ofte under varme og fuktige forhold. Klotrimazol-krem e.l. (bl.a. Klotrimazol®, Canesten®, Fungisten®, Lamisil®) er gode middler mot dette. Våtservietter, såpe for intimvask kan være nyttig å ha med. h4>Malariaområde Reduser antallet myggstikk, spesielt ved soloppgang og solnedgang da malariamyggen stikker mest. Bruk insektsspray og myggkrem, samt impregnert myggnettet over sengen. Bruk tøy som dekker armer og ben i tiden fra solnedgang til soloppgang. Se mer under myggstikkbeskyttelse.

Forskjellige typer sykdommer kan overføres via mygg. Sørg derfor for å ha vaksinasjoner i orden.

Fottøy

Å gå barbent ute og inne kan være farlig i tropelandene. Du kan pådra deg alvorlige infeksjoner ved at larver trenger inn i huden, eller du kan trå på stikkende gjenstander eller dyr. Bruk badesko når du bader i områder med koraller.

Bading

Det er vanligvis trygt å bade i saltvann og klorerte svømmebasseng. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være betydelig kloakkforurensning i hav i nærheten av byer og større hoteller, og dermed risiko for infeksjoner. Spør lokalbefolkningen om faren for giftige fisker, hai, brennmaneter og lignende i sjøen. Bading og vassing i innsjøer og elver i mange tropeland syd for Middelhavet, kan innebære risiko for smitte med alvorlige infeksjoner, og man må derfor være forsiktig. Det kan imidlertid være risikabelt å bade i innsjøer i Tropene selv om lokalbefolkningen og lokale guider sier at det er trygt, spesielt med tanke på schistosomiasis (sneglefeber)

Unngå tilfeldig sex.

Hvis dette ikke kan unngås, bruk alltid kondomer for sikrest mulig sex. Dette for å unngå HIV/AIDS og andre seksuelt overførbare sykdommer. Mange steder er utbredelsen av HIV stor. Ta med kondomer fra Norge, da det kan være vanskelig å finne eller kvaliteten variere. Mer informasjon om dette under temaet sex og kjønnssykdommer

Ulykker

Trafikkulykker er årsaken til de fleste dødsfall blant reisende. Vær derfor kritisk til den tekniske standard ved leie av bil. Vær spesielt varsom med kjøring i mørke. Trafikkultur og bruk av lys er ofte ikke som i Norge. Bruk ikke kjøretøy etter at du har drukket alkohol eller brukt sløvende medisiner. Det er ikke anbefalt å kjøre motorsykkel i land med dårligere veiforhold enn i Vest-Europa.

Kriminalitet

Vær oppmerksom, og la smykker, ringer, klokker være igjen hjemme. Ikke gå med tykke lommebøker, hold pengene gjemt nært kroppen. Oppbevar verdisaker i safe. Ta kopi av pass og billetter. Ta med telefonnummer til forsikringsselskap og til bankens meldingstjeneste om du trenger å sperre kredittkort.

Bruk ellers sunn fornuft - "det vil gå deg godt og du vil leve lenge i utlandet".

Oppdatert mars 2006 v/Linda Horne Mæland - Centrum Vaksiner