Det er som oftest ikke nødvendig å ha med et stort reiseapotek ved reiser i den vestlige verden, men det kan være lurt å ha med noe. Hvis du skal bo langt fra sivilisasjon, bør du vurdere hva du kan komme til å trenge.

Enkelte ting du KAN vurdere, avhengig av behov

- Febernedsettende og smertestillende medisin
- Reisesykemedisin
- Plaster
- Hydrokortison krem for soleksem, myggstikk og lindring ved solforbrenning, men ikke som erstatning for solkrem
- Termometer
- Ta også med vannfaste solkremer med faktor over 15
- Fuktighetskrem eller after sun lotion
- Kondom og evt. annen prevensjon
- Elastisk støttebind
- Sårsalve og rensevæske, f.eks klorhexidin-løsning
- Nesespray
- Middel til hånddesinfeksjon
- Midler mot diaré og forstoppelse
- Myggmiddel
- Drops for sår hals

I enkelte tilfeller kan midler mot diaré og forstoppelse være lurt å ha med, likeså syrenøytraliserende midler ved halsbrannplager.

Faste medisiner

Bruker du faste medisiner bør du ta nok med for hele reisen. Det kan være lurt med en uttalelse på engelsk fra lege eller apotek for eventuelle tollkontroller, spesielt hvis legemidlene regnes som vanedannende eller narkotiske. I enkelte europeiske land kan kontrollen med medisiner være dårligere. Reseptfrie medisiner bør du være forsiktig med å kjøpe hvis du ikke kjenner legemidlet på forhånd. På flyreiser bør du ha medisinen i håndbagasjen.

Legemidler i bagasjen

Ved reiser til EØS - land kreves at man kan dokumentere at legemidlene er til eget bruk. Det kan gjøres gjennom apoteketikettene på legemidlene, kopi av resepten eller attest fra legen.

Legebehandling i utlandet

Ved reiser i EU/EØS-området må man ha med helsekort fra Trygdekontoret for å få rett til fri legehjelp med lokal egenandel. Skjemaet må fylles ut av Trygdekontoret før utreise. Skjemaet og informasjon om utfylling finner du hos Trygdeetaten

Husk å ha med gyldig reiseforsikring både innenfor og utenfor EU/EØS.

Oppdatert mars 2006 av Linda Horne Mæland - Centrum Vaksiner