Sommerstid reiser mange norske ungdommer til Syden - til middelhavslandene eller andre og ennå mer eksotiske og spennende reisemål.

Vår og sommer er også en tid for forelskelser - vi kommer ut av "dvalen" og kaster av oss vinterhammen, bokstavelig talt. Vi kaster ofte alle klær - og noen kan ha sex med nye partnere. Slik har det alltid vært - det er en tid for unge til utprøving, til å kaste av seg vinterens tyngde og leve ut følelser.

Greit nok - men det som skjer er at mange unge, og også godt voksne, har ubeskyttet sex med ukjente partnere. Det vet vi fordi en kjønnssykdom som chlamydia finnes i dag hos opp til hver 5. ungdom som har hatt sex! Og denne sykdommen får man ikke seksuelt hvis man beskytter seg med kondom.

Kondom er den eneste prevensjon som beskytter mot kjønnssykdommer. I tillegg til at den også beskytter mot uønskede svangerskap! Beskyttelsen er ikke 100%.

Og dette er skummelt med tanke på at verden nå er rammet av en dødelig sykdom som smitter nettopp ved ubeskyttet samleie - nemlig Aids.

Denne epidemien har ennå ikke truffet Norge med full tyngde - selv om enkelte grupper som homofile og sprøytemisbrukere er blitt hardt rammet. Men nettopp derfor tenker mange unge heterofile at "pytt det er ikke så farlig - det gjelder ikke meg".

For den vakre strandløven på en sydlig strand med utseende som svigermors drøm- eller den unge vakre jenta fra New York som driver med aerobic og ser ut som reklame for melk - de kan være HIV-smittet!

Du kan nemlig ikke se utenpå at mennesker er smittet med HIV.

Mange vet ikke en gang at de er smittet. Det kan gå mange år uten at en person finner ut at han eller hun er hiv-positive. Og i flere av de landene vi reiser til er det svært mange hiv-positive. F. eks. er opp til 30 % av befolkningen smittet i enkelte byer i Afrika, spesielt Sentral-Afrika! Sykdommen er nå på kraftig fremmarsj i Sydøst-Asia, spesielt Thailand og India. Blant prostituerte og stoffmisbrukere er andelen HIV-positive høy.

I verden i dag regner man med at ca. 28 millioner mennesker er hiv-positive. Sykdommen finnes nå i alle land. I Europa er det spesielt mange i land som Frankrike Sveits og Spania - og USAs storbyer har tusenvis av HIV-positive og aidssyke, og er ett av de land som er hardest rammet.

Så: ta ingen sjanser i sommer. En ting er å bli smittet av en "uskyldig" kjønnssykdom. En ganske annen ting er å komme hjem fra den hyggelige utenlandsturen med HIV-smitte. BRUK KONDOM! Beskyttelsen er ikke 100%, men det beste beskyttelsesmiddelet idag.

Dessuten går det jo an å være avholdende og vente med sex til du finner en fast partner.

Hiv kan også smitte via blod. Blodsmitte vil i praksis si infiserte sprøyter hos stoffmisbrukere, samt blodoverføring. HIV kan også smitte fra mor til foster. HIV smitter ikke ved kyss eller vanlig sosial kontakt. Sykdommen smitter heller ikke via insekter, eller ved å benytte offentlige toaletter, svømmebassenger eller lignende.

Medisiner du tror du får bruk for bør du kjøpe med hjemmefra før reisen. Hvis du må kjøpe medisiner under primitive forhold, bør du be om å få tabletter. Er du nødt til å ta medisiner i sprøyteform bør du ikke bruke annet enn engangssprøyter, spesielt om forholdene er meget primitive og uhygieniske.

Unngå tatovering, akupunktur, barbering hos frisør eller tannlegebesøk om du er usikker på hygienen.

Du får mer informasjon her om HIV/Aids

Informasjonen er utarbeidet i samarbeide med Landsforeningen mot Aids ved lege Håkon Aars.