Forebygging av myggstikk

Området fra 15° nord til 15° syd for ekvator kan kalles "Sone for insektbårne sykdommer". Ved å unngå insektstikk forebygger man sykdommer som malaria, denguefeber, gulfeber og en rekke andre alvorlige sykdommer.

Mange av disse sykdommene finnes det hverken vaksine eller behandling for.

Ingen malariamedisin gir 100 % effekt, så derfor er det ekstra viktig å beskytte seg mot myggstikk.

Malariamygg stikker i skumringe, fra solnedgang til soloppgang. Man bør derfor ta på seg lange bukser og langermede skjorter når det blir mørkt, selv om det er varmt. All bar hud skal smøres inn med myggrepellent (myggolje, myggstift/spray myggmelk). De mest effektive midlene inneholder DEET (ikke DDT), se etter det på pakningen. (Div. naturpreparater kan ha litt effekt. Preparater med DEET er testet mot tropemygg og gir best effekt.)Det er spesielt viktig å smøre åpninger som ankler, hånledd og nakke. Myggrepellenter kan lett bli gnidd av, så det er viktig å smøre seg ofte.

På hotellrom med effektiv air-conditioning er det liten fare for å bli stukket av malariamygg. Om man skal bo litt mer primitivt, må man ha med myggnett. Det kan skaffes på vaksinekontor, i sportsbutikker og spesialforretninger for villmarksliv/eventyrreiser (for eksempel Villmarkshuset eller Nomaden i Oslo). Det finnes flere utforminger. Det er viktig å ha med seg lange snorer og krokskruer. Om man skal reise i tropene bør nettet være impregnert med permetrin (0,5g aktivt stoff per kvadratmeter). En hensiktsmessig pumpesprayflaske med 5% permetrin (125ml rekker til 12,5 kvadratmeter, det vil si to myggnett) lages på Svaneapoteket [1] , Karl Johans gate 13, 0154 Oslo, og kan bestilles derfra. Impregneringen holder i tre til seks måneder. Sprayen kan også brukes på klær (ikke pene klær!), men ikke på huden.

Unngå parfymer, kremer med lukt som kan tiltrekke insekter.

Oppdatert mars 2006 av Linda Horne Mæland - Centrum Vaksiner