Jeg har vært lege for Jenny fra hun gikk i barneskolen. Hun hadde vært lite syk, men tidvis slitt med angst for ulike sykdommer. Da hun var hos meg for kort tid siden fortalte hun at hun og samboeren skulle gifte seg i løpet av høsten. Pasient Det skal være et lite bryllup med kun nærmeste familie og forlovere til stede. Litt utpå vinteren har vi tenkt å reise til Sør-Afrika på bryllupsreise.

Jenny gledet seg men sa at hun at hun var bekymret for reisen.

Pasient Tore er veldig oppsatt på denne turen og har lagt opp til en måned med strandferie og safari. Han er ofte litt uforsiktig av seg, og det er jo så mye som kan skje når man er på reise. Vet du noe om sykehusene i Sør-Afrika? Er de trygge?

Lege Jeg forstår bekymringen din. Vi får håpet at det ikke får behov for medisinske hjelp underveis, men hvis det skulle skje, er det greit å vite at sykehusstandarden i de større byene og turistområdene ikke er dårligere i Sør-Afrika enn i Europa. Et råd er likevel å tegne en reiseforsikring som kan dekke utgiftene hvis noe skulle skje. Det kan fort bli dyrt.

Pasient Hva med malaria? Har du en vaksine eller medisiner som vi kan ta? Kan vi få det hos deg?

Lege Dessverre finnes det foreløpig ingen vaksine med sikker effekt mot malaria. Forebyggende medisiner kan jeg derimot hjelpe dere med. I og med at dere skal på safari, regner jeg med at det blir en tur til Kruger Nasjonalpark?

Jenny bekreftet at planen var å begynne med en ukes safari. Jeg forklarte at Sør-Afrika er et av de tryggeste landene i sørlige Afrika med tanke på malaria. Men nordområdene, hvor den store nasjonalparken ligger, er et unntak i alle fall hvis man reiser i perioden fra oktober til mai. I Krugerparken finnes den farligste varianten av malariaparasitten, plasmodium falciparum. Den er i tillegg til å formere seg meget raskt i leveren resistent mot noen av de vanligste medisinene mot malaria. Heldigvis finnes det virksomme alternativer.

Lege Jeg pleier å anbefale enten Doxycyclin, Lariam eller Malarone. Disse er alle effektive. Malarone er litt dyrere enn de andre og skal tas hver dag fra et par dager før innreise i området. Likevel mener jeg at den er greiest for dere da dere ikke skal oppholde dere så lenge i nasjonalparken. Dette legemiddelet har minst bivirkninger, og det er tilstrekkelig å ta det i en uke etter at dere forlater parken. De andre medisinene må man fortsette med i fire uker etter smittefaren er over. Det er viktig å huske på at medikamenter ikke forhindrer smitte, men kun begrenser omfanget av sykdommen. Det er derfor viktig å hindre at myggen overfører parasitten ved å bruke myggnett, myggspray og dekkende klær.

Pasient Vi må vel ta vaksiner også?

Lege Du må ikke ta noen vaksiner, hvis du ikke reiser fra et annet afrikansk land som har gulfeber. I så fall kan du bli bedt om å vise vaksinasjonsertifikat som viser at du er vaksinert mot denne sykdommen. Denne er gyldig fra ti dager etter at du har fått vaksinen og varer i ti år. Ellers anbefales det vaksine mot hepatitt A. Polio-, stivkrampe- og difterivaksiner bør tas hvis det er mer enn ti år siden du fikk den siste dosen av disse. Dere kan også overveie å vaksinere dere mot tyfoidfeber. Husk å ta kontakt i god før du dere reiser, så vi kan sørge for å ha det dere trenger. Vaksinene bør tas ca. tre-fire uker før avreise slik at kroppen rekker å produsere tilstrekkelig med antistoffer.

Jenny nikket og spurte om hun også kunne få fornyet resepten på p-piller.

Pasient Det er nok siste gang jeg ber om det på en god stund, for etter bryllupet har jeg tenkt å slutte med prevensjon. Vi har lyst til å forsøke å få barn.

Lege Det er bra at du nevner, Jenny. Da foreslår jeg at dere enten overveier å enten utsette turen eller graviditeten. Det er flere grunner til dette. Sannsynligheten for å bli rammet av malaria firedobles når man er gravid. I tillegg er det økt risiko for alvorlige komplikasjoner både for fosteret og for moren. Dessuten en rekke av de forebyggende medisinene mot malaria uegnet for gravide. Av de jeg nevnte i sted er Doxycyclin helseskadelig for fosteret. Malarone anbefales heller ikke. Lariam er en mulighet, men sikkerheten er ikke helt klarlagt her heller. Dessuten anbefales gravide ikke lange flyreiser blant annet på grunn av økt risiko for blodpropp.

Pasient Nå fikk jeg mye å tenke på! Det var bra du sa ifra. Jeg må ta det opp med Tore. Vi får nesten drøfte litt hva som er viktigst for oss akkurat nå.
Lege Ja, gjør det. Både det å få barn og å reise er jo noe man gjerne planlegger litt i forveien. Helt til slutt, det er et par generelle ting jeg pleier å si til de fleste som skal til varmere strøk: husk vann og sol. I varmen er det viktig å få i seg nok væske. I alle fall når dere er litt utenfor allfarvei bør dere ikke drikke vann fra springen. Unngå også isbiter. De lages gjerne av det lokale springvannet. Gjennom vann kan vi få i oss bakterier og parasitter som kan forårsake alt fra litt løs mage til kolera, så vær varsomme. I forhold til solen så har jeg erfart at mange ofte overvurderer solingskapasiteten og -behovet sitt. Unngå å sole dere midt på dagen og bruk solkrem med høy faktor. Ikke hopp over øreflippene, de er utsatt og glemmes ofte!

Jenny smilte over dette med øreflippene, men så samtidig på meg med en bekymret mine. Hun syntes det var mye å tenke på før bryllupsreisen. Jeg fortalte henne at jeg fra flere bekjente har hørt mye fint om Sør-Afrika. De har blant annet framhevet det deilige klimaet og mange spennende naturopplevinger.