Barnet mitt har hatt vondt i halsen i dag. Skal jeg gjøre noe med det?

Vanligvis skyldes vondt i halsen en virussykdom som gir forkjølelseslignende symptomer i tillegg til vondt i halsen. Det vil si at barnet oftest har feber, hovne lymfeknuter på halsen, tetthet og snue i nesen og hoste. Det vil også kunne være muskelverk, sårhet i øynene og hodepine. I slike situasjoner trenger barnet ro og omsorg først og fremst. Virusinfeksjonen trenger ingen spesiell behandling fordi kroppens immunforsvar vil ta hånd om den, og barnet vil friskne til igjen i løpet av 3-4 dager til en uke. Dersom en får sett inn i munnen til barnet vil en kunne se at halsen virker rød og mandlene som sitter bak og til siden for tungen som en klump på hver side kan være store og røde. Dersom det er mye belegg eller gule eller grønne prikker eller flekker i mandlene, kan det tyde på en bakterieinfeksjon, og da kan det hende at det er best å bruke antibiotika, f.eks. penicillin. Dette er ofte vanskelig å avgjøre sikkert også for leger.

Jeg synes ikke det er så lett å avgjøre om jeg kan se det an eller må søke lege.

Det forstår jeg godt. Dersom du har flere barn eller annen erfaring, er det lettere. Dersom du ikke oppfatter barnet som sykere enn en vanlig forkjølelse, kan du nok se det an en tid. Dersom barnet allment er mere påvirket enn du synes er normalt for en forkjølelse, eller tilstanden forverres etter at du har sett det an en tid, bør du ikke være redd for å søke egen lege eller legevakt. Det samme kan du selvsagt gjøre hvis du er redd og ikke stoler på din egen vurdering av situasjonen.

Kan jeg gjøre noe for å lette plagene for barnet før jeg eventuelt ringer til lege?

Ja det kan du. Som jeg nevnte tidligere er ro og omsorg viktig. I tillegg er trøst, trygghet, nærvær og kos av mor eller far svært viktig og både demper plager og legger forholdene til rette for helbredelse. Dersom det ikke er nok kan du gi reseptfri medisin som virker feberdempende og smertestillende. Vanligvis anbefaler vi paracetamol som kan fås til barn både som tabletter, stikkpiller og mikstur. Acetylsalisylsyre preparater som Dispril kan også brukes. Dersom barnet etter å ha fått et slikt middel kvikner betraktelig til og får lyst på mat og drikke og viser interesse for omgivelsene og leking, tyder det på at det ikke er noen farlig infeksjon. Det samme tyder varme hender og føtter på. Slike febernedsettende og smertestillende medikamenter kan du bruke etter eget skjønn når barn har infeksjoner.

Husk på at disse medisinene ikke får infeksjonen til å helbredes raskere. De bare demper plager. Ofte kan det være like riktig å la være å gi noe som å bruke medisiner.