Barnet mitt har klaget over at det er vondt å tisse. Hva kan det være?

Når barnet klager over vondt når det tisser, skyldes det irritasjon i urinrøret. Det kan bety at det har en urinveisinfeksjon som blærekatarr eller nyrebekkenbetennelse. I slike tilfelle tisser også barnet gjerne ofte, småskvetter, og klarer kanskje ikke å holde seg tørr. Hvis det har en såkalt nedre urinveisinfeksjon som betyr at infeksjonen ikke når lenger opp i systemet enn til blæren, har barnet oftest ikke feber. Hvis det er en såkalt øvre urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse, har barnet også feber og allmennsymptomer som slapphet og eventuelt kvalme og brekninger. Urinveisinfeksjoner skal alltid tas på alvor og behandles med legemiddel mot urinveisinfeksjon. Du skal også være oppmerksom på at det slett ikke er alltid at barn har slike symptomer ved urinveisinfeksjoner. Ofte kan feber være eneste symptom. Derfor skal en alltid ha muligheten for en urinveisinfeksjon for seg dersom barn får feber uten at en finner noen årsak til feberen.

Hvordan finner jeg ut om det er en urinveisinfeksjon?

Du må ta en urinprøve av barnet til en lege. Dersom du ikke kan få barnet til å tisse i en ren potte, kan du få kjøpt spesielle plastposer på apoteket med et hull omgitt av et limfelt. En slik kan limes fast i skrittet slik at barnet tisser inn i posen. Det er viktig at barnet vaskes i skrittet først med litt såpe og vann. Når du har tørret barnet, kan du lime fast posen. Så må du kikke etter ofte og ta av posen så snart det har kommet urin i den. Urinen helles så over på et rent og helst kokt glass og settes i kjøleskapet til du kan bringe det til legekontoret. Det bør skje så snart som mulig. Slike prøver blir lett forurenset med hudbakterier fra skrittet, og av og til kan det komme avføring inn i posen. Da er det ikke mulig å si noe sikkert ut fra prøven. Det kan derfor ofte bli nødvendig å ta flere prøver.

Kan det være noe annet enn urinveisinfeksjon når barnet klager over vondt å tisse?

Det hender at barn stikker strå eller pinner inn i urinrøret. Det kan gi rifter og sår som svir sterkt når barnet tisser. Gutter kan av og til få infeksjoner under forhuden som også kan gi irritasjon i urinrøret og svie når han tisser. Ofte kan det da også være en trang forhud.

Når barn klager over vondt når det tisser, bør du alltid få en undersøkelse hos lege, og det er alltid ønskelig med en urinprøve i slike tilfelle. Det enkleste er derfor om du får til å ta en urinprøve med til legen første gangen.

Se også Urinveislidelser