Barnet mitt har fått utslett som ser ut som små prikker. Hva kan det være?

Det er flere typer av sykdommer som kan gi utslett, både de vanlige barnesykdommene, og andre infeksjonssykdommer. Med prikker regner jeg med at du mener et utslett hvor hver enkelt utslett, flekk eller prikk er lett å skille fra naboprikkene og har en størrelse omtrent som et knappenålshode. Det neste jeg gjerne vil vite er om prikkene er mørkerøde eller har en lysere rødfarge. Jeg vil også gjerne at du tar et vanlig glatt vannglass og trykker det inn mot de skarpeste prikkene som har dypest rødfarge. Når du ser på prikkene gjennom vannglasset vil du enten se at de forsvinner eller at de synes like godt selv om du trykker glassflaten mot huden.

Når jeg gjør det forsvinner prikkene.

Det er fint. Prikker som ikke forsvinner er vanligvis små punktblødninger i huden, og er et tegn på alvorlig sykdom. Den mest vanlige tilstanden som er årsak til det er meningokokksykdom, det vil si blodforgiftning og hjernehinnebetennelse som skyldes bakterien som gir smittsom hjernehinnebetennelse. Prikker som forsvinner med glasstrykk kan skyldes en av de mindre farlige sykdommene som gir slike utslett. Nå vil jeg gjerne vite om barnet ditt har feber, og om det har andre symptomer som f.eks. vondt i halsen.

Det virker ikke som om barnet har feber, og heller ikke vondt i halsen. Men i går og i forgårs var temperaturen ganske høy.

Dersom utslettet har kommet i dag, eller etter at feberen ble borte så har barnet ditt det som kalles tredagersfeberen, den 4. barnesyken eller exanthema subitum som er det medisinske navnet. Her vil prikkene ofte være litt mere sammenflytende. Denne sykdommen er en virusinfeksjon som ikke trenger noen spesiell behandling utover ro og hvile for barnet.

Dersom barnet ditt hadde hatt feber og vondt i halsen ville det være mer sannsynlig at det dreide seg om skarlagensfeber eller scarlatina som er det medisinske navnet. Da ville du også kunne se at tungen var kraftig rød og med en overflate som ligner på bringebær. Det skyldes hevelse i smakspapillene på tungen. Skarlagensfeber er en bakteriesykdom som skyldes infeksjon med en spesiell type streptokokker i halsen. Derfor kan og bør denne sykdommen behandles med vanlig penicillin.